Janša: “Besedo janšizem so skušali lansirati kot etiketo za nekaj slabega, zdaj se jim to vrača kot bumerang”

Janez Janša v pogovoru na radiu Ognjišče (vir: Twitter)

“Besedo janšizem so skušali lansirati v slovensko javnost kot etiketo za nekaj slabega. V zadnjem času se to precej obrača kot bumerang, ker ljudje spoznavajo, da tisti, ki to uporablja in izgovarja, v bistvu drugim pripisuje to, kar je sam,” je v intervjuju za Radio Ognjišče ocenil predsednik SDS Janeza Janša.

 

Janša je v intervjuju za radio spregovoril o aktualnih političnih temah, med drugim je podal oceno delovanja vlade Roberta Goloba. “Srečujem ljudi, ki pravijo, da so za Bratuškovo mislili, da slabše ne more biti, potem sta bila Cerar, Šarec, zdaj je še Golob, pa tudi pravijo, da kaj slabšega ne more biti. Jaz pa mislim, da je lahko še slabše. Kot je rekel Aleš Hojs, v politiki, ki gradi na negativnem in sovraštvu, je pravo dno dno Hude ali Krimske jame. Smo še zelo daleč in se bomo morali še zelo potruditi, da vsaj tisti, ki znamo razmišljati s svojo glavo in se pravočasno upreti, da dejansko ne bo prišlo do tega,” je dejal.

Janša je prepričan, da politika, ki nima pozitivnega programa, vedno rabi sovražnika in na negativnih čustvih gradi svojo paradigmo. “Slovenci imamo žalostno izkušnjo iz časov enopartijske vladavine. Takrat, komur ni bil režim všeč, je bil razglašen za domobranca, fašista, karkoli, za simpatizerja in to je bilo dovolj, da so sledile formalne sankcije, od zaporov, zaplembe premoženja, izgonov … Glede na to, da imamo v državnem zboru stranke, ki pravijo, da so ponosni nasledniki teh, ki so to počeli takrat, ni čudno, da uporabljajo iste vzorce. Besedo janšizem so skušali lansirati v slovensko javnost kot etiketo za nekaj slabega. V zadnjem času se to precej obrača kot bumerang, ker ljudje spoznavajo, da tisti, ki to uporablja in izgovarja, v bistvu drugim pripisuje to, kar je sam,” je dejal.

Na vprašanje, kakšni scenariji so mogoči, glede na to, da v vladi in vladni stranki vlada vse večje zmeda, odgovarja, da sta možnosti dve: “Prva je, da se znotraj iste koalicije postavi nova vlada, na čemer se intenzivno dela v ozadju. Druga opcija pa so predčasne volitve.”

Za Anžeta Logarja pa pravi, da bo nov faktor na naslednjih volitvah: “Platforma organizira razprave. Predsednik Anže Logar pravi, da je to zaenkrat samo še debata o vsebini, ampak verjamem, da bo iz te platforme nastala politična lista ali stranka. Stranka težje, lista za volitve pa lažje in zagotovo. To bo nov faktor na naslednjih volitvah.”

A. V.