Janez Janša v državnem zboru: “To danes ni konstruktivna nezaupnica, ampak destruktivna farsa!”

(vir: družbena omrežja)

Premier Janez Janša je predlagateljem konstruktivne nezaupnice iz KUL na seji državnega zbora dejal, da zapravljajo čas in denar davkoplačevalcev. Dejal je, da je aktualna vlada naredila bistveno več od prejšnje, in to v bistveno krajšem času in težjih pogojih pandemije.

Meni ni treba naštevati, kaj vse je naša vlada naredila v bistveno krajšem času in v izjemno težkih pogojih epidemije, ker državljani to vedo in čutijo v žepih”, je dejal in poudaril, da bo vlada vedno pripravljena na sodelovanje za skupno dobro.

Predlog, ki je na dnevnem redu današnje seje, ni konstruktivna nezaupnica, saj pod njo ni 46 glasov, ampak je “destruktivna farsa”, je še opozoril premier.

V besedilu predloga pa je “mogoče pet odstotkov tega, kar naj bi bil program”, ostalo pa je kritizerstvo. Naštevanje, kaj bi naredili, če bi imeli vlado, zveni komično, je dejal in ob tem spomnil, da jih je bilo v prejšnji koaliciji več, kot jih je danes, pa “ni bilo nič od tega”. “Zdaj kar naenkrat pa bo? Od kje?” je vprašal.

Ob tem je navedel, da je aktualna vlada v težkih pogojih pandemije covida-19 ohranila na sto tisoče delovnih mest. V osmih protikoronskih zakonskih paketih je sprejela “bistveno več ukrepov kot vi v letu in pol”, je delo primerjal s prejšnjo vlado Marjana Šarca. Tudi v primerjavi z zadnjimi desetimi leti je bilo v omenjenih zakonskih paketih bistveno več konkretnih stvari, zaradi katerih ljudje “živijo bolje, imajo več v žepu in imajo boljšo perspektivo za prihodnost”.

Glede očitkov o nespoštovanju demokracije je dejal, da je bil indeks demokracije v Sloveniji v času, ko je on vodil vlado, višje kot takrat, ko so vlade vodili premierji iz strank, ki so predlagateljice konstruktivne nezaupnice.

Erjavec je bil kritičen do zdravstva, Janez Janša pa je to označil kot veliko žalitev za slovensko zdravstvo.

Predstavil je graf mednarodne primerjave, koliko okuženih s covidom je dejansko umrlo. Ne glede na vse težave v slovenskem zdravstvu, je odstotek umrlih boljši kot v določenih jedrnih državah, je opozoril predsednik vlade. Res pa je, da je bilo veliko okuženih v drugem valu epidemije in veliko število presežnih smrti. A treba se je vprašati zakaj. Tudi zato, ker imamo osmo najstarejše prebivalstvo na svetu. Smo kaj naredili za izboljšanje demografske slike? Smo kaj naredili za boljše stanje v domovih za starejše? Tudi teh imamo premalo, obstoječi pa imajo preslab standard. Kako naj se dela rdeče cone, če že tako ni dovolj prostora. Treba se je vprašati, kam smo vlagali v zadnjih desetih letih. Stranka SDS je bila v tem času le eno leto v vladi.

Denar se je zapravljal za vse drugo, razen za zdravstvo in oskrbo starejših. Za investicije v bolnišnice, zavode, študentske domove, šole, je šlo 713 milijonov evrov. Za javno RTV Slovenija pa je šla milijarda evrov našega denarja.

Ni problema, lahko damo tudi dve milijardi, ampak šele takrat, ko bomo za ostalo lahko dali deset milijard,” je dejal predsednik vlade in opozoril, da nas je takšna politika deset let pripeljala do tega, da so ljudje sedaj umirali in čakali na postelje. Za domove za starejše, za adaptacije je bilo namenjenih 25 milijonov evrov, za adaptacije študentskih domov 31 milijonov. Nevladne organizacije na Metelkovi 6, so prejele 37 milijonov. To je bila prioriteta, ne bolnišnice, domovi ali šole.

 

Mi lahko kdo navede kakšen dosežek NVO-jev na Metelkovi 6? Pozna kdo kakšnega? Razen širjenje virusa, mazanje fasad in groženj s smrtjo. To so njihovi edini dosežki,” si je na vprašanje sam odgovoril Janša.

Vprašal je tudi, kaj so prejšnje vlade v zadnjih 30 letih naredile za izboljšanje demografske slike in v kaj so vlagali zadnjih deset let, ko je bila SDS v vladi eno leto, SD devet let, Erjavec pa je bil v tem času devet let minister.

“To je bila vaša politika 10 let, zato so ljudje umirali, zato 10.000 ljudi čaka na postelje v domovih za starejše,” je navedel Janez Janša.

Dejal je tudi, da so v zadnjih desetih letih za nekatere nevladne organizacije, ki jih je označil za njihovo parastrankarsko vojsko, zapravili več denarja kot za domove starejših in študentske domove skupaj.

Za starševski dodatek, pomoč ob rojstvu otroka, dodatek za veliko družino in za nego otroka je bilo v zadnjih desetih letih namenjenih 367 milijonov, sredstva za nevladne organizacije v tem istem času pa so znašala 706 milijonov evrov.

Janša je tudi navedel, da zaradi današnje seje državnega zbora zamujajo vladni kolegij in nastaja zastoj, čeprav njegovi kolegi na vladi delajo. Predlagateljem je očital nagajanje. Ob tem pa dodal: “Se bomo pač še enkrat prešteli, nobenega problema.”

Več lahko preberete tukaj:  GOV.SI

M. D.