Izredno stanje na cestah proti mejnim prehodom

(vir: GZ Črnomelj)

Ta konec tedna je eden izmed prometno najbolj obremenjenih, Včerajšnji dan na slovenskih cestah pred mejnimi prehodi proti Hrvaški je bil zelo pester, pristojni daljše čakalne dobe pričakujejo tudi danes, promet je že zjutraj močno povečan.

Zato pristojni že vseskozi opozarjajo, naj se potniki o stanju pozanimajo pred potjo, kar lahko storijo prek spletne strani na promet.si ali prek tel. številke 1970.

Na povečan promet skozi Slovenijo vpliva tudi začetek počitnic v delih Nemčije (Baden Wuerttemberg in na Bavarskem).

Danes po 6. uri je bila na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji že  4-kilometrska kolona, predor proti Sloveniji so občasno že zapirali. Kot primer, včeraj najdaljša kolona v teku dneva pred karavanškim predorom je bila 11 kilometrov.

Najdaljša vrsta pred mejnim prehodom Vinica v Beli krajini

Včeraj je bila najdaljša čakalna doba za vstop na Hrvaško pred mejnim prehodom Vinica, kjer so za prestop meje čakali tudi več kot 6 ur. Čakajočim na prehod meje so gasilci Gasilske zveze Črnomelj, v sodelovanju s Civilno zaščito in zaposlenimi v cestnem podjetju CGP delili vodo. (Na avtocestah so to delili sodelavci Družbe za avtoceste – DARS).

Gasilska zveza Črnomelj je včeraj na Facebooku objavila:

“CGP, CZ in GZ Črnomelj razdeljuje vodo čakajočim na prehod meje. Prav tako apeliramo na vse, kateri potujejo čez mejo, naj se ustrezno pripravijo za pot, saj gre za višek turistične sezone in so zastoji pričakovani. Za pot ne izbirajte lokalnih poti, saj lokalno prebivalstvo po tem ne more funkcionirati. Prav tako se Policija trudi z usmerjanjem prometa od jutranjih ur. Potrebno je razumeti, da takšnih zastojev ni nihče mogel pričakovati. Če bi kdo potreboval nujno pomoč naj pokliče 112 ali 113. Srečno varno in strpno.”

Objavili so tudi več fotografij. Vodo so delili tudi gasilci PGD Suhor (na cesti proti mejnemu prehodu Metlika).

Pred prehodom meje se je treba pozanimati, tudi o pogojih zaradi covida

Pred prehodom meje se je sicer treba pozanimati tudi pogojih prehajanja državne meje zaradi koronavirusa, saj policija vsake države na posameznih mejnih prehodih nadzira tudi ta določila.

Vedeti je treba, da je od sredine julija ob prehodu meje s Hrvaško obvezno covidno potrdilo (PCT), ki dokazuje, da je bil nekdo cepljen, da je prebolel covid-19 ali pa da je bil testiran. To preverjajo hrvaški policisti ob vstopu v njihovo državo.

Na enem izmed portalov so preverili, kako dosledno nasploh slovenski in hrvaški policisti na meji preverjajo omenjene pogoje za prestop meje.

Konkreten primer ob vstopu na Hrvaško in vstopu v Slovenijo

Pred dnevi, sredi tedna, so se zapeljali na mejni prehod v Metliki. Ob prehodu meje so hrvaški obmejni policisti najprej preverili njihov potni list v schengenskem informacijskem sistemu, nato pa zahtevali tudi potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Ker so že prej izpolnili tudi spletni obrazec Enter Croatia (najdete ga tukaj), preostalih podrobnejših preverjanj ni bilo.

Nato so se po hrvaški strani odpeljali na mejni prehod Vinica, kjer so slovenski obmejni policisti poleg potnih listin prav tako zahtevali covidno potrdilo.

Ugotovili so, da postopki zaradi omenjenih preverjanj in izdajanja karanten tistim, ki nimajo potrdila o izpolnjevanju PCT pogojev, trajajo dlje kot običajno, kar je dobro upoštevati, ko se podajamo na pot.

Kot zanimivost dodajmo, da so pred mejo za vstop v Slovenijo pred prehodom na Vinici čakali okoli pol ure (sredi tedna), pri čemer je bilo ob prehodu pred njimi cca 20 avtomobilov.

Izračunali so, da slovenski policisti ob vstopu v Sloveniji za pregled dokumentov enega avtomobila potrebujejo povprečno okoli 1,5 minute, ob pogoju, da imajo potniki urejene vse listine in potrdila, ki so zahtevani. Če tega ni, se pregled časovno zavleče.

Včerajšnji dan je bil res izreden

Podobno kot včeraj se lahko zgodi tudi danes. O tem pričajo tudi podatki, da je bilo samo v petek v Sloveniji opravljenih več kot 45 tisoč t. i. hitrih testov za covid-19. To pomeni, da so te opravili večinoma tisti, ki niso cepljeni in potrdila večinoma potrebujejo za prehod meje.

Kdor je polno cepljen, hitrih testov ne potrebuje, saj ima potrdilo PCT, t. i. covidno potrdilo, ki ga zgolj pokaže in je težava rešena.

Mimogrede, vsi necepljeni se bodo praviloma morali testirati tudi pred vračilom v Slovenijo, cena hitrega testa na Hrvaškem oz. tamkajšnji obali pa je 200 kun (cca 28 evrov).

Razmere pred mejnimi prehodi lahko spremljate na povezavi: Razmere na cestah – Prometno-informacijski center

Na celotni slovenski državni meji je 62 mejnih prehodov različnih kategorij, in sicer:

  • 32 mejnih prehodov za mednarodni promet na kopenski meji (cestni, železniški),
  • 25 mejnih prehodov za obmejni promet na kopenski meji (cestni),
  • 3 mejni prehodi za mednarodni zračni promet,
  • 2 mejna prehoda za mednarodni morski promet.

Prestop zunanje schengenske meje (kar je tudi slovensko-hrvaška meja, saj sosednja država ni del schengena) je dovoljen le na mejnih prehodih, v času njihovega obratovanja. vir – Policija

Tako so včeraj črnomaljski gasilci s sodelavci cestnega podjetja CGP delili vodo na cestah proti mejnih prehodom s Hrvaško. (vir: Gasilska zveza (GZS) Črnomelj):

Tako so vodo čakajočim na cesti proti mejnemu prehodu Metlika včeraj delili člani PGD Suhor:

Vir: PGD Suhor, FB

Predstavniki Darsa na avtocesti:

C. R.