Hrvaška vstopila v schengensko območje

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Z današnjim dnem je Hrvaška postala polnopravna članica schengenskega območja. S tem je odpravljen nadzor na njenih notranjih kopenskih in pomorskih mejah, v obeh smereh je omogočen prost pretok prometa. 26. marca 2023 bo sledila še odprava nadzora na notranjih zračnih mejah.

Na mejnih prehodih je postavljena začasna prometna signalizacija, spremenil se je način prehajanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Policisti so se s 1. januarjem umaknili z mejnih prehodov.

Na kopenski slovensko-hrvaški meji se je prenehala izvajati mejna kontrola, preko mejnih prehodov je omogočen prost pretok prometa. To pomeni, da lahko vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje (imajo veljavni osebni dokument za prehod meje), mejo med državama prestopijo kjer koli.

Na vseh kopenskih mejnih prehodih s Hrvaško se vzpostavlja začasni prometni režim, ki bo omogočal varno in čim bolj tekoče prečkanje meje, ne da bi se bilo treba pri tem ustaviti.

Policija je objavila, naj vsi udeleženci v cestnem prometu upoštevajo postavljeno začasno prometno signalizacijo in naj bodo še posebej previdni pri vožnji na območjih nekdanjih mejnih prehodov. Takšnih, kot smo jih poznali, ni več.

Z ukinitvijo nadzora na hrvaško-slovenski meji se bo na slovenski strani sprostilo okoli 1500 policistov. Večina teh bo začasno premeščenih, pri čemer bodo ostali v enotah, kjer so bili že zdaj.

To pomeni, da policisti ostajajo tudi na obmejnem območju, še naprej pa bodo delovale tudi mešane slovensko-hrvaške patrulje. Tudi objekti na meji, potrebni za izvajanje vseh predvidenih ukrepov, bodo ostali v upravljanju Policije. Ostale objekte bodo ponudili v uporabo drugim uporabnikom ali pa bodo odstranjeni.

M. D.