Hrvaška delno odprla mejne prehode, hkrati imajo veliko težavo

Mejni prehod Metlika (foto: policija.si)

Na Hrvaškem so omogočili vstop v državo državljanom Evropske unije, ti lahko vstopijo zaradi poslovnih ali drugih gospodarskih interesov, pa tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. To pomeni, da lahko slovenski državljani, na primer, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo (takšnih je okoli 110 tisoč), lahko vstopajo na Hrvaško brez omejitev.

Vendar pa je tudi hrvaški zavod za javno zdravje objavil natančna navodila in pravila za to. Hkrati države še niso odprli za množičen turizem, tu imajo tudi velike težave, predvsem v Dalmaciji.

Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

Doslej obvezna 14-dnevna karantena ni obvezna, se pa morajo tisti, ki bodo prišli na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Pomembno je, da imajo v prvih 14 dnevih bivanja čim manj stikov z drugimi, zunaj opravljajo najnujnejša dela, pri gibanju na prostem pa upoštevajo varnostno razdaljo oziroma nosijo zaščitne maske.

Tujci si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni.

Tako je ob vstopu na Hrvaško, kaj pa pri vstopu v Slovenijo?

Slovenija odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa še ni spremenila. To pomeni, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi 7-dnevna karantena.

Ta ni potrebna med drugim za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, tovorni promet, tranzitne potnike ter dvolastnike ali najemnike zemljišč, ki so državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske.

Velika težava Hrvaške: Brač

Na Hrvaškem so potrebne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa sprejeli pred Slovenijo in pravočasno. Že konec februarja. Do zdaj so imeli okoli 2200 potrjenih okužb, skupno je umrlo 90 ljudi.

Pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa so bili uspešni, vendar pa se je v zadnjih dneh pojavila nova velika težava. To so okužbe na otoku Braču, ki je v izolaciji.

Brač je namreč postal novo žarišče izbruha, nekateri ga imenujejo kar hrvaški Vuhan, saj so samo v petek potrdili 22 novih okužb. Gibanje in zadrževanje na javnih površinah je omejeno, javni prevoz ne deluje, zaprli so večino trgovin.

Ena oseba okužila kar 22 drugih

Hrvaški zdravstveni minister je povedal, da je bil prvi okuženi na otoku Brač na zdravljenju v bolnišnici v Splitu. Potem ko se je vrnil domov, je bilo z njim v stiku 37 oseb, med testiranjem pa je bilo 22 oseb pozitivnih.

Največ zbolelih na otoku Brač je v kraju Nerežišće, ki leži sredi otoka. Več okužb je tudi na Supetru, Pučišću in v kraju Milne. Nove okužbe so tudi v mestu Solin in na območju Splita.

Nič spodbudnega torej. Ali, kot je dejal hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš: “Primer z otoka Brač opozarja, da se ugodna epidemiološka slika lahko spremeni čez noč, če se ljudje ne bodo držali epidemioloških ukrepov.”

Supetar na otoku Brač

C. R.