Grozljivka v Žabjaku: Sinu zlomila lobanjo in mu na telesu ugašala cigarete

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo novomeškega okrožnega sodišča, s katero je to Radenka Brajdiča in Bojano Jurkovič iz romskega naselja Žabjak pri Novem mestu obsodilo na zapor zaradi nasilja nad štiriletnim sinom. Brajdič bo moral za zapahe za šest let in pol, njegova žena za leto in pol, danes poročajo Slovenske novice.

 

Na nasilje nad takrat štiri leta starim dečkom so posumili na pediatrični kliniki, kamor je bil deček pripeljan po poškodbi, ki sta mu jo starša zadala marca 2014. Iz klinike so o sumih takoj obvestili policijo in novomeški center za socialno delo. Na telesu otroka so nato odkrili še številne druge, starejše poškodbe, od zaraščenih zlomov kosti do ožganin, pri čemer je bila najhujša poškodba počeno lobanjsko dno. Center za socialno delo je zato aprila 2016 staršema otroka odvzel, po končanem zdravljenju dečka pa je zoper njiju stekel tudi sodni postopek.

Na sodišču sta starša sta ves čas trdila, da otroka nista tepla, zato da se ne počutita kriva. Izvedenska mnenja, ki jih je naročilo sodišče, so medtem kazala nasprotno. Po mnenju izvedenca pediatrije Martina Bigeca so opekline na otroku nastale z ugašanjem cigaret. Najhujša poškodba je bilo počeno lobanjsko dno, do česar ni moglo priti drugače kot z zelo močnim udarcem po glavi, najverjetneje s polenom, ki so ga po dogodku našli v baraki na tleh, je ocenil.

Glede večje opekline na hrbtni strani dlani je izvedenec ugotovil, da je poškodba nastala kot posledica pritiskanja hrbtne strani dlani ob vročo peč s strani druge osebe, saj otrok ne bi zmogel sam tiščati hrbtišča dlani na vročo površino.

V začetku tega leta je sodišče oba spoznalo za kriva. Brajdič je bil zaradi povzročitve hude telesne poškodbe ter zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravnanja obsojen na šest let in pol zapora, njegova žena pa zaradi istih očitkov na leto in pol zapora. Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Zdaj je višje sodišče odločilo, da je kazen, ki jo je določilo novomeško okrožno sodišče, primerna, z odločitvijo višjega sodišča pa je postala tudi pravnomočna.

A. V.