Groženj deležna tudi predsednica stranke DeSUS

Aleksandra Pivec, podpredsednica vlade, predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. (vir: Vlada RS)

Aleksandra Pivec, podpredsednica Vlade RS, predsednica stranke DeSUS in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bila gostja oddaje Odkrito, ki jo na Televiziji Slovenija vodi znani novinar in urednik Igor Pirkovič.

Na vprašanje, kako komentira, da preiskujejo ministra Zdravka Počivalška in odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, je odgovorila, da težko komentira postopke ali se vanje vmešava, da pa je dejstvo, da so “v zadnjem času deležni številnih pritiskov; javnosti, medijev, tudi z vnaprej izrečenimi obtožbami in napovedmi, da bomo postali predmet preiskav.

“Veliko presenečenje je, da se te zadeve odvijajo nenavadno hitro,” je dejala in opozorila, da senco dvoma v neodvisnost preiskovalnih organov “mečejo vsi ti pritiski, preden so preiskave izvedene”.

Na vprašanje, ali je kdaj posredovala pri zaščitni opremi ali posredovala stik koga, ki bi jo lahko priskrbel, je odgovorila:
“Ljudje so nas kontaktirali, ker so želeli pomagati. Stiska je bila velika. Spomnim se sestankov z zdravniki ter obupa in prošenj, naj vendarle priskrbimo zaščitno opremo, ki jo je bilo v tistem času zelo težko dobiti, vsaj po ustaljenih postopkih.”

Povedala je, da so člani vlade v tistem času na elektronske naslove dobivali številne ponudbe in stike, ki bi lahko bili v pomoč pri nakupu zaščitne opreme.

Na odgovoru na vprašanje, ali lahko NPU jutri potrka tudi na njena vrata, je povedala:

“Verjamem, da lahko. Sama nimam pri tem slabe vesti in občutka krivde. Mislim, da smo takrat vsi delovali z željo pomagati, in pri tem ni šlo za nobene nepravilnosti. Če je šlo, pa bodo to ugotavljale pristojne službe.”

Na vprašanje, kakšne so njene izkušnje iz Cerarjeve, Šarčeve in Janševe vlade, (Pivčeva deluje že v tretji vladi) je odgovorila:

“V vsaki izmed teh vlad se je čutilo delovanje med koalicijo in opozicijo, tudi v smislu opozarjanja opozicijskih strank na ravnanje koalicije. Vendar tega, kar se dogaja v tej vladi, v kateri kot sredinska stranka sodelujemo v desnosredinski koaliciji, ne pomnim. Kritike segajo globoko pod pas. Ne gre več za kritike našega dela, pač pa za obtoževanja in žalitve, ki so pogosto zelo neokusne in brez primere.

Deležna sem groženj samo zato, ker smo pristopili k desnosredinski koaliciji z namenom uresničitve programskih ciljev.

V Sloveniji bomo morali razumeti, da se bo treba medsebojno sprejemati in da je nekaj normalnega imeti nekaj časa levo in potem desno vlado ter da morajo vlade delovati v dobro ljudi.”

Na vprašanje, kako njo in DeSUS obravnava zdajšnji predsednik vlade Janez Janša, pa je odvrnila:

“Tako korektnega odnosa v smislu enakopravnosti in enakovrednosti pri soodločanju iz preteklosti ne pomnim.”

Celoten pogovor si lahko ogledate na naslednji spletni strani, kjer je objavljen tudi povzetek pogovora: tukaj

C. R.