Državni svet izglasoval veto na zakon o dolgotrajni oskrbi

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

S 17 glasovi za in devet proti je Državni svet izglasoval veto na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki so ga poslanci Svobode, SD in Levice uzakonili na hiter način, pri čemer so zlorabili poslovnik in onemogočili resno javno razpravo. 

Zakon je bil v javni razpravi vsega pet dni, poslanci so zavrnili vse predloge opozicijskih SDS in NSi, o zakonu ni odločal niti Ekonomsko-socialni svet (ESS). Celo vlada je zakon sprejela na nujni seji, kjer praviloma ni razprave.

Zakon so na 40 straneh raztrgali tudi pravniki Zakonodajno-pravne službe v državnem zboru.

Sejo Državnega sveta je sklical predsednik Marko Lotrič, na zahtevo več svetniških skupin (delodajalci, lokalni interesi, kmetje, obrtniki in samostojni poklici.

Poslanci vladnih strank bodo morali zdaj ponovno potrditi škandalozen zakon, s katerim skušajo z dodatnimi davki zbrati dodatno skoraj milijardo evrov letno za organizacijo oskrbe starejšim. Za ponovno potrditev zakona bodo morali v državnem zboru zbrati 46 glasov. Pri prvem glasovanju je za škandalozni zakon med poslanci iz JV Slovenije glasovala le Jožica Derganc, poslanka Gibanja Svoboda iz Novega mesta.

Denar za oskrbo starejših je bil sicer že zagotovljen z zakonom, ki ga je decembra 2021 sprejela vlada Janeza Janše, vendar ga je Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) preusmerila za migante.

Izvajanje zakona so najprej preložili, nato pa na hitro spacali skrpucalo in s tem oškodovali vsaj 80.000 ljudi. Zakon bi namreč moral veljati že s 1. januarjem 2023. Golobova koalicija pa je s temi svojimi manevri v stiske spravila na tisoče družin.

M. D.