Drastična podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Zavarovalnica Generali s 1. majem zvišuje mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10,39 evra. Kot glavne razloge za zvišanje navajajo neugodne trende na področju zdravstvenih storitev, in sicer rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinsko inflacijo) ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu.

Nova osnovna mesečna premija bo od 1. maja znašala 44,89 evra (namesto dosedanjih 34,50 evra), podražitev je 30 %.

Zavarovalnici Generali bosta s podražitvami nedvomno sledili tudi zavarovalnici Vzajemna in Triglav.

Močne podražitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izredno razburjajo, posebno še, ker je prav zdajšnja vladna koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica) obljubljala, da bo to dodatno storitev po volitvah ukinila.

V državnem zboru imajo močno koalicijo, to bi lahko storili, če bi želeli. Tako pa so vnovič dokazali, da so obljube eno, uresničitev pa drugo.

Kaj doplačujemo?

Državljani z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem doplačujemo razliko med polno ceno zdravstvene storitve, zdravil in medicinskih pripomočkov ter odstotkom, ki gre za to iz obveznega zavarovanja (ZZZS).

Nekateri po družbenih omrežjih sicer navajajo, da dodatnega zdravstvenega zavarovanja ne bodo več plačevali. Modrejši pa navajajo, da tega ne priporočajo, “računi za zdravljenje so namreč lahko astronomski in bodo izterjani”.

Kdo določa cene javnih zdravstvenih storitev?

V Slovenskem zavarovalnem združenju so za STA navedli, da cene javnih zdravstvenih storitev oziroma porabo sredstev za javne zdravstvene storitve ne določajo zavarovalnice. Pač pa je to posledica delovanja vlade.

A. L.