Daleč od varnosti, na najboljši poti v migrantski žep

Tako skupine ilegalnih migrantov iz Slovenije korakajo proti Trstu. Od ponedeljka dalje bo to le še preteklost. Migranti bodo ostajali v Sloveniji.

Tudi zadnji podatki pritrjujejo navedbah, da Slovenija ne nadzoruje državne južne meje, ki je hkrati tudi schengenska meja. Pravzaprav je varovanje meje čedalje slabše. Policistov je premalo, vlada ne naredi ničesar, da bi zaščitila tako mejo kot prebivalstvo. Med migranti razsajajo predvsem garje in uši, pa navajajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Med njimi je veliko obolelih s hepatitisom, pa tudi s HIV.

Potrjeno je torej, da migranti s seboj prinašajo tudi nalezljive bolezni.

To je potrdil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ko je na prošnjo Civilne zaščite tem poslal navodila za ravnanje z odpadki na območjih ob meji, kjer te odvržejo tujci, ki nezakonito prestopijo državno mejo.

V priporočilih, ki smo jih pridobili v uredništvu, je navedeno, da se pri ilegalnih migrantih srečujejo največ z ušmi in garjami.

Na naše vprašanje o tem, da so na Hrvaškem pristojni policiste obvestili o možnosti prenosa bolezni rdeči veter, pa na inštitutu navajajo, da je to drugi izraz za šen.

Dodajajo sicer, da je prijavljenih primerov šena v Sloveniji letno od 2100 do 2450, da pa ne morejo potrditi, da bi bilo to povezano tudi z migranti.

Slovenija na poti migrantskega žepa

Potrjuje se, da slovenska policija zajame zgolj peščico tujcev, ki nezakonito prestopajo državno mejo. Posledično gre iz Slovenije v tujino nenadzorovano večje število migrantov. Zato bodo v ponedeljek ob slovensko-italijanski meji začele delovati mešane policijske patrulje, ki po oceni italijanskega ministra Mattea Salvinija ne bodo dovolj za zajezitev ilegalnih migracij. Zato predlaga tudi začasno ukinitev schengenskega režima in postavitev fizičnih ovir oziroma bodeče žice na meji s Sloveniji.

To je sporočilo, ki je bilo včeraj za nekatere v Sloveniji šok, za večino z zdravo pametjo pa ne.

Salvini je še sporočil, da v Furlaniji-Julijski krajini migranti peš prečkajo mejo. “Toliko naših dedov je dalo življenje na reki Piavi, da je tujci ne bi prečkali,” je dejal in poudaril, da v njihovo državo lahko vstopi vsak, ki ima pravico do tega, ilegalnih migrantov pa ne bodo sprejemali. Podprl ga je tudi goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je dejal, da ima Salvini prav, da je potreben dodaten nadzor na meji.

Slovenska policija je začetek delovanja mešanih patrulj slovenskih in italijanskih policistov s ponedeljkom, 1. julija 2019, tudi potrdila. Zaenkrat so predvidene štiri patrulje na teden, tri na slovenski in ena na italijanski strani, glede na podpisan sporazum med državama naj bi to trajalo do 30. septembra 2019.

Patrulje bodo varovale torej Italijo in preprečevale vstop ilegalnih migrantov v sosednjo državo. Iz Slovenije v Italijo, kar pomeni, da bo Slovenija še bolj na udaru.

Število migrantov, ki Italijo dosežejo po t. i. balkanski migrantski poti, je od začetka letošnjega leta zelo poraslo. Doslej so aretirali že vsaj 1000 migrantov, zgolj v zadnjih dneh več kot sto.

Če skupne patrulje ne bodo zadoščalo, bodo sledile fizične ovire, ograja na meji z Italijo. Postavitev meje je sicer odločitev vsake posamezne države, zato jim tega nihče ne more preprečiti, če se bodo odločili za to.

In kot kaže, so se že tudi odločili, šlo pa bo po sistemu sosednje Madžarske, ki je z ograjo nezakonite vstope migrantov v državo povsem zajezila.

Poostren nadzor je tudi na meji z Avstrijo. Vse to pomeni, da je Slovenija na najboljši poti, da postane migrantski žep.

Na to so opozicijski politiki v Sloveniji opozarjali že zdavnaj in bili zaradi tega deležni velikih kritik, bolje rečeno diskvalifikacij in sprenevedanj, s strani vladajočih levičarskih strank LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica. Danes smo tu.

J. M.