Civilne iniciative za takojšnje zaprtje meje, vladna koalicija proti

Mejna reka Kolpa.

Na Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so v sredo popoldan kar šest ur razpravljali o zahtevi poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, da je treba ilegalne (nezakonite) migracije ustaviti in sprejeti potrebne ukrepe za učinkovito zaščito meje. Na meji proti Hrvaški predlagajo takojšnjo postavitev ograje.  

V predlogu sklepa so sicer predlagali 60-dnevni rok za postavitev ograje, nato so zaradi dogodkov na mejnem prehodu Maljevac v BiH to spremenili in predlagajo, da se ograjo postavi takoj.

Predlagajo tudi hitrejše vračanje migrantov, ki so nezakonito že v Sloveniji. Predstavniki koalicije (LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB) pa so vse predloge zavrnili.

Koalicija je pripravila svoja predloga sklepov, s katerima naj bi odbor pohvalil vlado, da dobro varuje človekove pravice migrantov. Poslanci SDS, NSi in tudi SNS so sejo nato pred koncem zapustili, odbor je bil nesklepčen in seja prekinjena.

Razprava in stališča posameznih strank

Poslanka Violeta Tomič iz Levice je bila na seji navzoča le v začetku, ko je napovedala, da stranka v razpravi ne bo sodelovala, nato je sejo zapustila.

Tina Heferle iz stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ) je dejala, da so predlagani sklepi “ponižujoči za našo državo” in napovedala glasovanje proti.

SMC je predstavljal Jani Möderndorfer, ki je v svojih dolgih izvajanjih povedal, da tudi SMC sklepov ne bo podprla. Podobno so povedali tudi Maša Kociper iz SAB, Predrag Baković iz SD (poslanec iz Kočevja) in predstavnik stranke DeSUS (poslanec iz Obale).

Na sejo so bili vabljeni tudi predstavniki treh civilnih iniciativ: Bela krajina, Velenje in Debeli Rtič.

(vir: FB)

V imenu Civilne iniciative Bela krajina se je seje udeležila Maja Kocjan iz Črnomlja. Dejala je, da v civilni iniciativi že dve leti opozarjajo na problem z nezakonitimi migranti, da so razmere v posameznih delih in vaseh v Beli krajini zaradi številnih migrantov zaostrene, zahtevala je boljšo zaščito meje. Bela krajina in občina Črnomelj imata že tako dovolj svojih težav in tega bremena ne zmoreta. Pohvalila je policiste in povedala, da so utrujeni, premalo jih je, sodelujoči vojaki v ekipah ob nadzoru meje pa imajo premalo pooblastil. To je treba spremeniti, je opozorila in dodala: “Če ne bomo dali jasnega signala, da so meje zaprte, se ta tok nikoli ne bo ustavil.”

Predlagala je takojšnjo postavitev panelnih ograj in navzočnost vojakov z večjimi pooblastili.

V razpravi predstavnikov koalicijskih strank je bilo večkrat slišati, da ne gre za migrante, ampak za begunce, ki jim je treba pomagati, jim pustiti prosto pot, “da so migrancije tu in dejstvo”. Na to je Kocjanova odgovorila: “V Beli Krajini se ne ukvarjamo z begunci, temveč z migranti, ki izkoriščajo postopek pridobitve azila. Migranti se med sabo zelo dobro obveščajo. Kjer jim na našem ozemlju ne dela GPS signal, označijo poti z ruticami in podobnimi vidnimi predmeti.”

Suzana Kavaš, predstavnica Civilne iniciative Velenje, je povedala, da so v poletnih mesecih v Velenju naselili tri sirijske družine, o čemer prebivalci niso bili niti seznanjeni. Kdo točno je bil nastanjen, ali so to res družine, begunci ali migranti? “Tega ne vemo,” je dejala in vprašala, kaj jih čaka glede migrantov v Velenju? Odgovor ji je notranji minister obljubil naknadno.

Notranji minister bi morali odgovoriti tudi na vprašanje predsedujočega odboru, Zvoneta Černača, o postavitvi sprejemno-registracijskega centra, kje bo to, vendar se je minister odgovoru izognil.

Sabina Hornjak, predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru na Debelem Rtiču, je povedala, da se na Obali ne strinjajo z nastanitvijo migrantov v počitniških prostorih ministrstva na Debelem Rtiču. Povedala je še, da ima koprska občina že dlje časa rezervirana štiri stanovanja za migrantske družine, ki samevajo. Očitno med migranti ni interesa za njih, kar kaže tudi na to, da je med njimi večina mladih moških. Država občini mesečno po nepotrebnem plačuje po 2000 evrov za to, pri tem je Hornjakova poudarila: “Večina mamic z otroci s posebnimi potrebami se sprašuje, kako si lahko Vlada RS dovoli, da se ilegalnim migrantom omogoči vse – hrana, oskrba, bivanje, žepnina in najverjetneje tudi socialna pomoč, slovenskim otrokom s posebnimi potrebami pa ne.”

Objavljamo predloge SDS in v nadaljevanju predloge koalicije.

Predlogi koalicijskih strank: Lista Marjana Šarca (LMŠ), Stranke modernega centra (SMC), Socialnih demokratov (SD), Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) in Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Predlog sklepov koalicijskih strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB. Levica je sejo obstruirala že v začetku.

Seje se je udeležil mag. Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve, vladnega predsednika Marjan Šarca ni bilo, tudi ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja ne, minister za obrambo Karl Viktor Erjavec pa je na sejo poslal državnega sekretarja.

J. M.