Če ne bo dolgotrajne oskrbe, bodo vladajoči denar ponovno pretočili na Metelkovo!

Zbiranje podpisov podpore: Tudi prejšnji teden je bilo na stojnici pred Upravno enoto Novo mesto (na Novem trgu, pred pošto) zelo živahno. Za pozitivno vzdušje so poskrbeli predstavniki SDS Žužemberk in Mirna Peč. (vir: poslanka Anja Bah Žibert, FB)

V Sloveniji poteka zbiranje podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov. Vlada Roberta Goloba je namreč sprejela spremembe treh zakonov, ki državljanom in državi prinašajo zgolj škodljive posledice.

Spremembe zakonov zdaj lahko državljani zavrnemo zgolj na referendumih.

Škodljivim zakonom nasprotujejo tudi v Slovenski demokratski stranki, zato so pripravili vse potrebno za začetek pobude za razpis referendumov. Za to pa potrebujejo podpise podpore volivcev in volivk.

Škodljivi zakoni so tri, in sicer:

  • zakon, ki javni zavod RTV Slovenija podreja vladajoči politiki,
  • povečujejo število ministrstev iz 17 na 20 in
  • ukinjajo izvajanje dolgotrajne oskrbe.

O Zakonu o dolgotrajni oskrbi se v javnosti ne ve veliko, Golobova vlada je namreč zavrnila zakon, ki je bil sprejet že konec leta 2021, v času Janševe vlade, seveda. Rušijo tako vse, kar se rušiti da.

Vlada Janeza Janše je Zakon o dolgotrajni oskrbi sprejela po več kot 20 letih poskusov in več kot 120 različic predlogov, ki so prejšnjim vladam ostale v predalih. Namesto tega so raje plačevali različne študije za pripravo strategij za starejše in po podatkih Računskega sodišča RS za to raje zapravile neverjetnih 75 milijonov evrov. S tem denarjem bi lahko zgradili vsaj 10 novih domov za starejše.

Ogroženih do 1500 milijonov evrov iz evropskih skladov

Slovenija je tako ostajala ena redkih držav, področje dolgotrajne oskrbe starejših in invalidov, socialno šibkih, ni imela primerno urejeno.

Sprejem t. i. sistemskega zakona pa je pomenil tudi enega od pomembnih mejnikov v Načrtu za okrevanje in odpornost, povedano drugače, pridobivanju nepovratnih evropskih sredstev. Janševa vlada je zato zagrizla v to in uspela. Hkrati z zakonom smo upravičeni do 1500 milijonov nepovratnih evropskih sredstev, ki so bila Sloveniji dodeljena julija 2020 v okviru mehanizma React-EU.

Tudi zato je prejšnja vlada lahko preko 90 milijonov evrov namenila za 18 domov za starejše v 10 regijah, med drugim tudi v naši regiji (Novo mesto, Črnomelj, Metlika itd.).

Kaj ureja zakon, ki ga želijo Golobovi izničiti?

Zakon ureja področje dolgotrajne oskrbe, in sicer tako, da zagotavljanja pogoje za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase. Vsem državljanom tudi prinaša upanje, da v starosti ne bodo ostali sami in brez zdravstvene oskrbe ter pomoči.

Gre za sistemski zakon, s katerim se bo poskrbelo, da bo vsak starostnik svoja zadnja leta preživel brez nepotrebnih stisk in pomanjkanja.

Nekatere rešitve iz zakona sicer že veljajo, najbolj znana je e-oskrba.

Gre za zelo kompleksno ureditev, zato je Janševa vlada določila postopnost uveljavitve zakona, da se začne uporabljati postopoma. Z enoletnim odlogom oz. s 1. 1. 2023 v enem delu ter s 1. 7. 2024 v drugem delu. Prehodno obdobje je namreč dovolj dolgo za pripravo vsega, kar je potrebno za celovito uveljavitev zakona.

Vendar so se Golobovi odločili, da uveljavitev zakona zamaknejo, s tem bi tudi ukinili reševanje težav na področju dolgotrajne oskrbe. Pravih argumentov za to nimajo, govorijo le, da birokracija in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nista pripravljena na uveljavitev zakona, kar pa seveda ni nikakršen argument. Ker nimajo argumentov, so zdaj začeli še s ponavljanjem neresnic, in sicer, da bodo oskrbnine zaradi napovedanega referenduma višje, vendar to ne drži.

Poleg tega, da se birokracija in v ZZZS niso pripravili na uveljavitev zakona, pa Golobove moti tudi to, da bi za to morali nameniti določen del proračunskih sredstev. Kot običajno, denar potrebujejo za poplačilo uslug nevladnikom z Metelkove 6 v Ljubljani, ki so jim omogočili vzpon na oblast.

Oddaja podpisa podpore za razpis referenduma

SDS bo tudi jutri nadaljevala z zbiranjem podpisov podpore za razpis tega in ostalih dveh referendumov. V času uradnih ur upravnih enot ali krajevnih uradov se lahko ustavite ob stojnici, kjer vam bodo predali obrazce in tudi vse razložili. Nato se odpravite na upravno enoto, tam obrazec podpišete in ga vrnete na stojnico.

Podpise lahko oddate tudi osebno na upravni enoti v času uradnih ur, obrazen pa nato predate lokalnemu vodstvu SDS ali pa s pošto pošljete na naslov: SDS, Trstenjakova 8, 1000 Ljubljana.

Če uporabljate digitalno potrdilo, pa podporo lahko izrazite tudi prek e-uprave, na povezavah:

– PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6025

– PROTI POLITIZACIJI RTV:https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6027

– PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE:https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=6028

Še več o tem, kako lahko oddamo podpis podpore referendumom? O tem več preberite na povezavi 

M. D.