četrtek, 25 julija, 2024
Doma Bela krajina Če ne bi bilo ukrepov in bi dopustili ustrezno prekuženost bi v...

Če ne bi bilo ukrepov in bi dopustili ustrezno prekuženost bi v Sloveniji namesto 100 umrlo 2100 ljudi

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović (vir. arhiv)

Včeraj so opravili 1049 testiranj na novi koronavirus, pozitiven je bil en test. V bolnišnicah je bilo 47 bolnih z boleznijo covid-19, od tega jih je bilo 12 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 5 oseb, včeraj je ena umrla, število umrlih se je povzpelo na 100.

Od začetka epidemije do včeraj je bilo laboratorijsko potrjenih 1450 okužb, opravili so 61.027 testiranj. V Jugovzhodni Sloveniji je stanje potrjenih okužb nespremenjeno, teh je 150 ali skoraj 10 % vseh v Sloveniji, največ v Beli krajini.

Infektologija prof. dr. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, je na današnji novinarski konferenci ob 11. uri predstavila nekaj novih dejstev, na vprašanje o testiranjih pa je dejala, da testirajo tiste, za katere osebni zdravnik posameznika oceni, da bi oboleli lahko imel simptome tudi novega koronavirusa.

Sicer pa je dr. Beovićeva povedala naslednje, objavljamo nekaj poudarkov:

Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah se umirja zaradi ukrepov, ki smo jih že ukinili, a še delujejo. Ne moremo še videti učinka sprostitve ukrepov. Smo v testnem obdobju, v katerem moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo prisile.

Majhno število dokazanih primerov na dan ne odraža nujno dejanske situacije.

– V Sloveniji je z veliko verjetnostjo bolezen covid-19 prebolelo več kot 60.000 ljudi, zato lahko še vedno računamo na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov med ljudmi aktivirajo.

– V Evropi je v začetku epidemije potekala razprava, ali je smiselno doseči prekuženost populacije, ki bo širjenje virusa zavrla. Pristop je bil s strani ECDC odsvetovan in še danes ni znano, ali prebolela bolezen nudi zaščito pred ponovno okužbo.

– Nadalje dopustitev, da zboli 70 in več % populacije, pomeni veliko število smrtnih primerov. Če pri izračunu smrtnosti bolezni računamo oceno obolelih, kot jo je odkrila nedavna raziskava slovenskih mikrobiologov, bi v Sloveniji namesto slabih 100 umrlo 2100 ljudi.

Okužba je prišla v 13 od 102 domov za starejše in samo v 3 je prišlo do nekontroliranega širjenja. V ostalih se je situacija ob vzpostavitvi priporočenih ukrepov umirila.

– Nikoli se strokovni skupini ministrstva za zdravje ni zdelo ustrezno, da selijo bolne varovance domov za starejše. Takšna selitev je zelo nečloveška.

Pričakujemo lahko, da se bo situacija epidemije poslabšala jeseni. Ugodno za Slovenijo je, da ukrepe odpravljamo počasi ter si tako kupujemo čas do naslednjega vala.

Tudi v primeru skupinskih športov bo šlo sproščanje ukrepov skozi faze: najprej posamični trening, kasneje s skupinskimi treningi in končno tudi tekmovanja. Najbolj so vprašljiva tekmovanja z velikim številom gledalcev.