Brežičani odločno proti postavitvi azilnega doma

Izredna seja Občinskega sveta Občine Brežice, 5. marec 2024

Brežiški občinski svet je na včerajšnji izredni seji po triurni razpravi z 28 glasovi od 30 potrdil predlagane sklepe, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju. Potrdilo se je, da je vlada na četrtkovi seji sprejela sklep o tem samovoljno, brez sodelovanja lokalne skupnosti in občanov.

Po neuradnih podatkih naj bi na Obrežju vzpostavili azilni center za 600 do 800 azilantov, ki se lahko prosto gibljejo. Letos pričakujejo okoli 100 tisoč nezakonitih migrantov, več kot tretjino več kot v letu 2023, zato vlada pospešeno išče lokacije za njihovo nastanitev.

V Brežicah so na sejo povabili predstavnike vlade, ki pa so tudi to ignorirali. Predstavniki Policije o tem centru niso želeli dajati informacij (menda jih nimajo), zelo skopa je bila tudi Katarina Štrukelj, direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov. Občinski svetniki in navzoči krajani so prejeli malo odgovorov na svoja številna vprašanja.

Na seji so bili navzoči štirje vodilni predstavniki novomeške policijske postaje, vključno z direktorjem. Pojasnili so, da je lani od 60 tisoč nezakonitih migrantov kar 47 tisoč mejo prestopilo na območju PU Novo mesto. V letošnjih prvih dveh mesecih je bilo teh prestopov že več kot 6300 oziroma 35 odstotkov več kot v enakem lanskem letu. Pričakujejo, da bo trend nezakonitih prestopov tudi v celotnem letu 2024 za toliko višji. To pomeni, da policija letos pričakuje skupno okoli 100 tisoč nezakonitih migrantov, od tega več kot 63 tisoč na novomeškem območju.

Na vprašanje župana Ivana Molana, ali policija med migranti zaznava tudi varnostno tvegane osebe, so s policije pojasnili, da jih zaznavajo. Evidenc o teh t. i. nevarnih ljudeh ne vodijo, migranti, kot je znano, nimajo osebnih dokumentov, da pa jih policisti prepoznavajo na podlagi usposabljanj, znanja in izkušenj. Pri delu s temi ljudmi nato uporabljajo drugačne metode obravnave. To pa je tudi vse. Vračajo ne nikogar, vsi izražajo namero za podajo prošnje za azil, omenjali so tudi zahteve nevladnih organizacij in varuha človekovih pravic.

Kakšen azilni dom vlada načrtuje na Obrežju, Katarina Štrukelj ni pojasnila. Glede na nekatere indice pa bi bili to lahko bivalni kontejnerji in šotori, vse to na platoju mednarodnega mejnega prehoda. So pa bili svetniki in občani enotni, da tega doma na Obrežju oz. v njihovi občini ne bo. Če vlada ne bo spoštovala volje občanov, pa bodo v Brežicah izrazili državljansko nepokorščino in izvajali proteste, med drugim bodo tudi zaprli mednarodni mejni prehod.

Sejo občinskega sveta so sklicali na zahtevo svetniške skupine Slovenske demokratske stranke (SDS), razloge in predloge sklepov je predstavil Aleksander Gajski, tudi brežiški podžupan. Za sklepe je glasovalo 28 od 30 vseh svetnikov. Enega svetnika ni bilo na seji, en pa se je vzdržal.

Sejo občinskega sveta je neposredno prenašala Nova24TV. Posnetek seje bo, kot običajno, objavljen tudi na občinski spletni strani.

Glasovanje proti izpostavi azilnega doma v Brežicah. (vir: Zala Tomašič, X)
Seje so se udeležili tudi krajani.

M. D.