BiH začela s prisilnim vračanjem migrantov v matične države

Tako so jih pospremili do letala in nato vse to Islamabada v Pakistanu. (vir: FB)

Ob tem, ko se v Sloveniji število nezakonitih prehodov državne meje izredno povečuje, migranti pa sredi noči že trkajo na vrata in okna domov tik pod Gorjanci, v Beli krajini se že sprehajajo po dvoriščih, so v Bosni in Hercegovini začeli s prisilnim vračanjem migrantov v matično domovino.

Pristojni so v skladu s Sporazumom med BiH in Islamsko republiko Pakistan v teh dneh začeli s prisilnim vračanjem prve skupine Pakistancev, ki so nezakonito bivali v BiH.

BiH je tako postala prva država v regiji Balkan, ki je začela izvajati vračanje tujcev s spremstvom vse do matične države.

Osebe, ki so jih vrnili, so bile nameščene migrantskem centru, v matično državo so jih vrnili s komercialnim poletom iz Letališča v Sarajevu. Vrnjene so vse do Islamabada spremljali uslužbenci varnosti, v Islamabadu so jih predali pristojnim organom Pakistana.

V BiH so to pospremili z besedami, da je vračanje nezakonitih migrantov del učinkovitega upravljanja z migracijskimi procesi. Napovedali so, da bodo z vračanjem nadaljevali in dodali, da je BiH ena od redkih držav, ki je uspela podpisati sporazum s Pakistanom in začela izvajati prisilne deportacije.

Poudarili so še, da bodo v matične oz. izvorne države vrnili vse tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za mednarodno zaščito (azil). Pakistan je ena od takšnih držav. (vir)

Kako drugače je v Sloveniji

Očitno prav v času, ko je BiH podpisovala dogovor o vračilu tujcev s Pakistanom, je slovenska vlada pod vodstvom Roberta Goloba sprejela odločitev o odstranitvi ograje na slovenski južni meji (tudi schengenski). Notranja ministrica Tatjana Bobnar pa je 15. julija 2022 na mejnem prehodu Krmačina dobesedno žarela od sreče, ko je prisostvovala odstranitvi prvih metrov meje ob meji. Migranti so to dejanje razumeli kot povabilo v stilu: Meje so odprte.

Anketa potrjuje, da državljani ne odobravajo odstranitve ograje

Anketa, ki smo jo objavili na naši spletni strani in kjer smo vas spraševali, ali podpirate odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško, je pokazala naslednje:

  • 74 % odstranitve ograje ne podpira
  • 24 % odstranitev podpira
  •   2 % tematika ne zanima

Fotografije iz BiH, ko so začeli z vračanjem prvih Pakistancev:

Foto, vir: Služba za poslove sa strancima, Facebook

A. L.