Avgusta nezakoniti prehodi državne meje švignili v nebo

Marjan Šarec (na njegovi desni): Tatjana Bobnar, Damir Črnčec in Boštjan Poklukar, na lanskem "izletu" ob slovenski južni meji.

Od začetka leta do konca avgusta je slovensko južno mejo, ki je hkrati tudi schengenska, nezakonito prešel 9801 migrant, kar je  3889 več kot lani v istem obdobju. In za okoli tisoč več kot v lanskem celem letu. Še 461 so jih k nam vrnili iz drugih držav.

Podatki kažejo, da so se nezakoniti prehodi meje izrazito povečali v juliju in dobesedno eksplodirali v avgustu 2019.

Gibanje in trend nezakonitih prehodov meje sta razvidna iz naslednjega grafa:

Največ migrantov so prijeli na območjih Policijske uprave (PU) Koper (dobro tretjino), PU Novo mesto (27 odstotkov) in PU Ljubljana (20 odstotkov). Največje povečanje je na območju PU Ljubljana oziroma na kočevsko-ribniškem območju.

Najpogosteje so obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Iz pregleda je tudi  razvidno, da se letos zelo povečuje tudi število prehodov Maročanov, Bangladešcev, Iračanov in Turkov.

Namero za vložitev prošnje za azil je podalo 3354 nezakonitih migrantov, med njimi največ Alžircev.

Nekateri poskušajo priti v Sloveniji tudi prek mejnih prehodov, kjer pa jih policisti praviloma zavračajo. Tako so letos na mejnih prehodih zavrnili 2956 tujcev iz t. i. tretjih držav, od tega večinoma na kopenski meji s Hrvaško.

Povečuje se tudi število tujcev v državi, ki nimajo dovoljenja za prebivanje. Letos je bilo takšni 3825 ali četrtino več kot lani.

Policisti letos bistveno bolj kot lani migrante vračajo. Letos so jih vrnili 6533, od tega največ na meji s Hrvaško, kjer so jih vrnili 6447 ali 2,7-krat več kot lani. Največ je vrnjenih Pakistancev (letos 1931, lani 894).

Tudi varnostni organi so letos v Slovenijo vrnili 461 oseb (lani 372).

Ocena stanja

Policija navaja, da se je v juliju nadaljeval strm trend naraščanja števila nezakonitih prehodov, v avgustu se je še bolj povečal. Dosežene vrednosti v letošnjem letu so za 66 odstotkov višje kot lani. Struktura migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila Pakistancev, Alžircev, od julija letos pa tudi Afganistancev.

Povečalo se je tudi število migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za azil. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ Alžircev.

V nekaterih prejšnjih poročilih je Policija pri Oceni stanja navedla tudi prihodnja pričakovanja. Zdaj so to izpustili. Poudariti je še treba, da gre za prijete migrante. Po ocenah jih gre neopaženih skozi Slovenijo večkratno število prijetih. Policija namreč že dolgo časa največ migrantov ujame daleč od državne meje in večinoma na poziv oziroma obvestila državljanov. V Sloveniji namreč primanjkuje preko 800 policistov.

Celotno poročilo Policije je dostopno tukaj: poročilo januar – avgust 2019

M. P.