Andrej Šter: Še vedno odsvetujemo vsa nenujna potovanja

Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve

Včeraj so opravili 5371 PCR testov in 29.266 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 900 novih okužb. Sedemdnevno povprečje znaša 689 okužb (dan prej 684). V bolnišnicah se trenutno zdravi 629 pacientov.

Na današnji vladni novinarski konferenci je Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, pojasnil, da je treba pri potovalnih načrtih upoštevati dejstvo, da bolezen ni za nami in se razmere še niso normalizirale.

Posebno pred prvomajskimi prazniki je cilj in ambicija Slovencev dopustovati na Hrvaškem, ki trenutno beleži visoko število okužb. Vsakemu, ki se odpravi na pot, zato svetuje, da se pozanima o razmerah v državi oziroma kraju, kamor je namenjen.

Objavljamo še nekaj poudarkov z novinarske konference:

– Pojavnost virusa v državah članicah EU ostaja visoka. R večji od 1 ima 15 držav članic, kar kaže na to, da epidemiološke razmere ostajajo nestabilne. Tudi v naših sosedah se razmere še ne umirjajo.

– Trenutno je virus bolj kot v Sloveniji prisoten na Madžarskem in Hrvaškem, kjer so trenutne razmere še posebej skrb vzbujajoče. V Italiji in Avstriji je 14-dnevna incidenca nekoliko nižja (IT 338, AT 391), a se v obeh državah R vnovič povečuje.

– Razmere ostajajo slabe tudi v številnih državah po svetu, pri čemer izstopa Indija, kjer se število primerov povečuje izredno hitro, zdravstveni sistem pa je pred kolapsom.

– Odločitev, kako država določi vstopne pogoje je avtonomna, vsaka država te pogoje določa sama.

– Tisti, ki se odpravljajo v Srbijo in se zanašajo na to, da so cepljeni, ali da so covid-19 preboleli, se morajo zavedati, da za v vstop v Srbijo to ni izjema. Za vstop v Srbijo potrebujete PCR test.

– Ukrepi slovenske vlade so v zadnjih dneh usmerjeni v to, da sproščajo omejitve, med drugim tudi prehod čez mejo. To je lahko varljivo. Zlasti pred prvomajskimi prazniki je cilj in ambicija Slovencev, da bodo šli na Hrvaško.

– Za Slovence, ki potujejo v tujino, je dobro, da vedo, da obstajajo določeni pogoji za prečkanje slovenske meje, obstajajo pa tudi določeni pogoji za vstop v tretjo državo. Ta dva mehanizma je potrebno upoštevati kumulativno.

– Svetujem, da vsak, ki se odpravlja na pot, najprej premisli, ali je ta pot res nujna. Če ocenimo, da je pot nujna, obstajata dve zelo uporabni spletni strani.

– Prva je spletna stran Policije, ki zelo jasno in ažurno pove pogoje za prečkanje slovenske meje v eno in drugo stran. Druga pa je spletna stran Ministrstva za zunanje zadeve RS, ki pove vse dostopne informacije za vsako državo na svetu. Informacije se dnevno ažurirajo.

– Nekateri sicer že omenjajo “indijski sev”, ki bo verjetno zelo vplival na epidemiološko situacijo po svetu. Nekatere države so že omejile potovanja iz, v in preko Indije, npr. Indonezija in Kanada. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo enako storile še druge države.

– Tisti Slovenci, ki so trenutno v Indiji, bodo tam verjetno še nekaj časa ostali. To velja tudi za naše kolege na veleposlaništvu. To ni lahka situacija, saj ne vemo, ali bo to trajalo nekaj tednov, nekaj mesecev ali dlje.

– Slovenci se morajo zavedati, da sproščanje ukrepov, predvsem kar se tiče prehajanja meja, ne pomeni, da lahko gredo kamor se jim zazdi in se tam obnašajo kakor jim paše. Sproščanje ukrepov je potrebno razumeti z zrnom soli.

– Zelo slabo je, če okoliščine svojega potovanja prikrivamo. Še slabše pa je, če skušamo svoja dokazila prirediti ali ponarediti. Nič ne ostane neodkrito. To je kaznivo dejanje.

J. M.