petek, 19 julija, 2024
Doma Slovenija 30 let od razorožitve Teritorialne obrambe in nastanka zametka Slovenske vojske

30 let od razorožitve Teritorialne obrambe in nastanka zametka Slovenske vojske

Manevrska struktura narodne zaščite
Na današnji dan leta 1990 se je kot odgovor na razorožitev Teritorialne obrambe Republike Slovenija začela oblikovati Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), ki je prerasla v novo Teritorialno obrambo RS in v Slovensko vojsko. Vzpostavitev MSNZ je bila ključna za zavarovanje procesa slovenske osamosvojitve.

Tako danes mineva 30 let od ustanovitve MSNZ, ki je predstavljala zametek današnje Slovenske vojske. Ob tej priložnosti so člani Društva Moris Kočevska Reka včeraj dopoldne položili venec časti k obeležju MSNZ na stavbi Občine Kočevje.

BgGen Anton Krkovič,

Tone Krkovič, načelnik MSNZ leta 1990, je bo tem izpostavil:

“MSNZ nima primere v zgodovini. Oblikovana je bila v posebnih razmerah najbolj občutljivega časa slovenskega osamosvajanja in v času nepredvidljivega razpleta svetovne in lokalne politične krize.”

Izpostavil je tudi pomen zavarovanja osamosvojitvenega procesa Slovenije. Zapisal je, da je bila MSNZ tandemsko vodena iz ravni republiških sekretarjev za obrambo in za notranje zadeve in je nastajala z nepogrešljivo pomočjo posameznikov in skupin, ki so formalno delovali v strukturah tedanje milice. Poslanstvo te organizacije pa je dobilo potrditev v praksi, ko je le ta leto dni pozneje v osamosvojitveni vojni v popolnosti odigrala svojo vlogo.

Janša: Razorožena Slovenija

Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša pa je ob 30. obletnici razorožitve Teritorialne obrambe in posledičnega nastanka Manevrske strukture narodne zaščite danes na svojem Twitter profilu objavil izsek z naslovom Razorožena Slovenija, iz svoje Bele knjige o slovenski osamosvojitvi.

Zapisal je, da je bila razorožitev slovenske TO eno najsramotnejših obdobij slovenske novejše zgodovine. Temu zločinskemu dejanju se je uprla samo manjšina, ki je preko MSNZ kasneje postala hrbtenica nove Slovenske vojske.

Spomnil je, da je 15. maja 1990 generalmajorpodpolkovnik Ivan Hočevar na podlagi protiustavnega ukaza Zveznega sekretariata za ljudsko obrambo in navodil Vojaškega sveta SFRJ ukazal premestitev orožja Teritorialne obrambe Republike Slovenije in upravnih organov za ljudsko obrambo v objekte pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

Več o tem je dostopno tukaj: htukaj

TV Slovenija pa je danes predvajala film z naslovom Latentna vojna. Dostopen je tukaj: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174409949

Včeraj, 16. maja, pa je minilo 30 let, ko je prva demokratična Vlada RS prisegla v takratni slovenski skupščini po tem, ko je po prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji, ki so potekale 8. aprila 1990, zmagala koalicija Demos.