sreda, 23 oktobra, 2024
Doma Slovenija Širi se kot blisk, smo šele na začetku

Širi se kot blisk, smo šele na začetku

Stanje v Italiji; manjša slika stanje na dan 27. 2. 2020, večja na dan 8. 3. 2020, ko je italijanska vlada sprejela odlok o karanteni pokrajin, kar je na sliki označeno z rdečim.

V Italiji so po 36. dnevu od ugotovljene prve okužbe, 5.883 okuženih in 233 umrlih zaradi koronavirusa uvedli karanteno za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države. Na območju živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije, kršiteljem karantene grozi do tri mesece zapora.

Karantena bo trajala do 3. aprila, je danes sporočil italijanski premier Giuseppe Conte.

Glede na italijanski vladni odlok, ki ga je podpisal Conte, ljudje ne smejo vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga. Popolne prepovedi gibanja ne bo, ljudje pa bodo morali upravičiti svoje gibanje.

Karantena zajema celotno deželo Lombardija ter pokrajine Benetke, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova in Treviso.

Na območju, ki je v karanteni, živi četrtina od 60 milijonov prebivalcev Italije.

Vladni odlok predvideva tudi začasen zaseg hotelov in drugih nepremičnin, če bi jih potrebovali za karanteno ali skladiščenje sanitetnega materiala.

Poleg tega so po vsej državi zaprli muzeje, gledališča, kine in druge prireditvene prostore. Zaprte so tudi šole, telovadnice, nočni klubi, kazinoji in smučarska središča. Odpovedani so pogrebi in poroke ter verski in kulturni dogodki.

Bari in restavracije lahko ostanejo odprti, vendar morajo gostom zagotoviti, da imajo drug od drugega najmanj meter prostora. Oblasti ljudem svetujejo, naj se čim več zadržujejo doma.

 Včeraj je bil v Italiji 36. dan po izbruhu koronavirusa. Imeli so že 5.883 okuženih oseb, zaradi koronavirusa jih je umrlo 233.

V Sloveniji je bil včeraj 5. dan, imeli smo 12 okuženih. V sosednji Hrvaški so prvo okužbo potrdilo 25. februarja 2020. Včeraj je bil 12. dan, imeli so 12 okuženih, toliko, kot v Sloveniji. To potrjuje, da so pravočasno sprejeli pravilne ukrepe.

Rast okuženih, obolelih in umrlih je bila v Italiji po dnevih naslednja:

V nadaljevanju objavljamo globalno sliko okuženih. Na svetu je 106.165 okuženih, 3.594 oseb je umrlo.

Italija je po številu okuženih na 3. mestu, takoj za njo je Iran. Sosednja Hrvaška, kjer so nemudoma po ugotovitvi prvega okuženega povzeli ustrezne ukrepe, ima 12 okuženih. Toliko kot Slovenija. Dodajmo, da sta na Hrvaškem tako obravnava kot informiranje javnosti na povsem drugačni ravni kot v Sloveniji.

Na Hrvaškem podatkov javnosti ne prikrivajo, informiranje in obveščanje je zelo odprto. Povedo, iz katerih krajev izhajajo okuženi, kaj so po poklicu in podobno, s tem državljanom dajejo pravilne informacije, da se ti lahko tudi lažje usmerjajo. Tako je na primer pod nadzorom 150 Varaždincem, mi pa sploh ne vemo, koliko je pod nadzorom Belokranjcev, na primer.

V Šarčevi vladi so se namreč tudi v primeru zdravja odločili za podobne skrivalnice kot v primeru migrantov. V obeh primerih stvari ne obvladujejo.

Podatki o okuženih na dan 23. 2. in 8. 3. 2020:

Podatki o okuženih s koronavirusom na dan 8. 3. 2020

Za primerjavo: Takšna je bila slika 23. 2. 2020

Podatki o okuženih na dan 26. 2. 2020. Vir za obe fotografiji: htukaj

C. R.