Metlika: Po zanesljivih podatkih okuženi tudi reševalec in dve medicinski sestri

(vir: pixabay.com)

Danes so v Sloveniji potrdili štiri nove primere okužbe s koronavirusom. Eden do teh je mlajši moški, reševalec z območja Metlike, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom, in dve medicinski sestri. Podatek je do 14. ure, testiranje so opravili pri 981 osebah.

Gre že za 5 primerov okužb na območju Metlike: poleg zdravnika in njegove partnerke zdaj še reševalec in dve medicinski sestri. Reševalca so testirali v Splošni bolnišnici Novo mesto, vsi so bili v stiku z okuženim zdravnikom.

Nadaljnjo okužbo so potrdili še v slovenski Istri. Okužena je 31-letna ženska, ki je pripotovala iz Švice. Skupno imamo tako v Sloveniji doslej 16 potrjenih okužb, od tega 5 povezanih z Metliko.

Ob tem smo v uredništvu pridobili podatek, da sta v zadnjih dneh medicinski sestri iz Zdravstvenega doma (ZD) Metlika obiskali tudi Osnovno šolo v Metliki. Ne nujno katera od tega, ki sta okuženi. Tega podatka še ni možno potrditi. Po naših podatkih so v šoli pri učencih izvajali pregled zob, kar je neposreden stik z učenci. Vprašanja o tem smo dopoldne poslali tudi ravnateljici Željki Janjac, odgovora še nismo prejeli.

To pomeni, da je zdravstveno osebje iz ZD Metlika poleg vrtca obiskalo tudi osnovno šolo. Znano pa je, da je imel zdravnik v nekaj dneh po prihodu z dopusta okoli 300 neposrednih kontaktov, med njimi z večino iz ZD Metlika.

Nadalje so starši metliških otrok prejeli obvestilo, da v Sloveniji še ni razglašena epidemija in niso izrečeni ukrepi zapiranja vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov.

Zato šole in vrtcev v občini Metlika ne bodo zaprli, kar je po navedbah strokovnjakov “skregano z vsako zdravo pametjo”.

Ob tem dodajmo, da občani in občanke Metlike po naših podatkih doslej naj ne bi prejeli še nobenih navodil, kam naj gredo k zdravniku za nenujne primere (viroze, manjše poškodbe, po zdravila …). Hkrati je znano, da je v občini veliko starejših prebivalcev s kroničnimi boleznimi.

Ali, kot nam je dejal eden od prebivalcev Metlike, kjer smo preverjali stvari: “Če jih ne dokonča koronavirus, jih bo pomanjkanje zdravstvene oskrbe.”

Za konec dodajmo, da so na Bavarskem ugotovili, da so otroci superprenašalci koronavirsua. V primerjavi z odraslimi naj bi virus izločali dlje časa in bolj prikrito, saj sami pogosto ne kažejo znakov bolezni. Bavarski otroci, ki so bili v italijanskih žariščih, zato ostajajo doma.

Najnovejše podatke bodo predstavili danes ob 17. uri na novinarski konferenci, sodelovali bodo Marjan Šarec, Aleš Šabeder (oba v odhajanju), direktorica NIJZ Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Pripis: Na novinarski konferenci ob 17. uri prej navedeni niso predstavili nobenih pomembnejših novih dejstev.

C. R.