Metlika: Po zanesljivih podatkih okuženi tudi reševalec in dve medicinski sestri

Danes so v Sloveniji potrdili štiri nove primere okužbe s koronavirusom. Eden do teh je mlajši moški, reševalec z območja Metlike, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom, in dve medicinski sestri. Podatek je do 14. ure, testiranje so opravili pri 981 osebah.

Gre že za 5 primerov okužb na območju Metlike: poleg zdravnika in njegove partnerke zdaj še reševalec in dve medicinski sestri. Reševalca so testirali v Splošni bolnišnici Novo mesto, vsi so bili v stiku z okuženim zdravnikom.

Nadaljnjo okužbo so potrdili še v slovenski Istri. Okužena je 31-letna ženska, ki je pripotovala iz Švice. Skupno imamo tako v Sloveniji doslej 16 potrjenih okužb, od tega 5 povezanih z Metliko.

Ob tem smo v uredništvu pridobili podatek, da sta v zadnjih dneh medicinski sestri iz Zdravstvenega doma (ZD) Metlika obiskali tudi Osnovno šolo v Metliki. Ne nujno katera od tega, ki sta okuženi. Tega podatka še ni možno potrditi. Po naših podatkih so v šoli pri učencih izvajali pregled zob, kar je neposreden stik z učenci. Vprašanja o tem smo dopoldne poslali tudi ravnateljici Željki Janjac, odgovora še nismo prejeli.

To pomeni, da je zdravstveno osebje iz ZD Metlika poleg vrtca obiskalo tudi osnovno šolo. Znano pa je, da je imel zdravnik v nekaj dneh po prihodu z dopusta okoli 300 neposrednih kontaktov, med njimi z večino iz ZD Metlika.

Nadalje so starši metliških otrok prejeli obvestilo, da v Sloveniji še ni razglašena epidemija in niso izrečeni ukrepi zapiranja vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov.

Zato šole in vrtcev v občini Metlika ne bodo zaprli, kar je po navedbah strokovnjakov “skregano z vsako zdravo pametjo”.

Ob tem dodajmo, da občani in občanke Metlike po naših podatkih doslej naj ne bi prejeli še nobenih navodil, kam naj gredo k zdravniku za nenujne primere (viroze, manjše poškodbe, po zdravila …). Hkrati je znano, da je v občini veliko starejših prebivalcev s kroničnimi boleznimi.

Ali, kot nam je dejal eden od prebivalcev Metlike, kjer smo preverjali stvari: “Če jih ne dokonča koronavirus, jih bo pomanjkanje zdravstvene oskrbe.”

Za konec dodajmo, da so na Bavarskem ugotovili, da so otroci superprenašalci koronavirsua. V primerjavi z odraslimi naj bi virus izločali dlje časa in bolj prikrito, saj sami pogosto ne kažejo znakov bolezni. Bavarski otroci, ki so bili v italijanskih žariščih, zato ostajajo doma.

Najnovejše podatke bodo predstavili danes ob 17. uri na novinarski konferenci, sodelovali bodo Marjan Šarec, Aleš Šabeder (oba v odhajanju), direktorica NIJZ Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Pripis: Na novinarski konferenci ob 17. uri prej navedeni niso predstavili nobenih pomembnejših novih dejstev.

C. R.

novo staro popularno
alli

naj posljejo kar vse zdravnike na kolektivni na smucanje v italijo…licenco bi bilo.treba vzeti takim,ki gredo v najbolj krizno obmocje na dopust,potem pa na ta racun spravljajo v nevarnost celo obcino in naredijo neskoncno gospodarsko skodo….btw eno testiranje stane 60 eur,zaradi njegovega smucanja bo opravljenih nekaj sto testiranj.Kdo jih bo placal glede na to da je prislo do vsega po neumnosti zdravnika???

Gogol

jutri gre avtobus ki pelje delavce iz metlike v revoz kjer dela 3000 ljudi, čez 2 tedna bo cela dolenjska bolana. če bi bil kdo pameten bi avtobus skenslali in vsem delavcem iz metlike rekli naj ostanejo doma… sam pol bi naredili par avtov manj in bi bla gospodarska škoda…

občan

Akrapovič jih bo zadržal doma

Tone

Identiteta okuženih je pa skrivnost. Baje zaradi varstva osebnih podatkov in eventuelna stigmatizacije. Če bi človek vedel, da je bil v kontaktu s katerim, bi pač sam ukrepal, tako pa si lahko že pozitiven in sev veselo trosiš dalje.. Idiotsko vlada, idiotsko ukrepi!

Jamajka

Te v odhajanju ne zaslužijo niti omembe. Brez vsakršnih preventivnih ukrepov sramota. Naj se umaknejo in pustijo novi vladi,da reši kar se rešit da. Ne morejo ljudje z poklicnimi šolami vodit takšno akcijo.

Amanda

Saj je vedno ista pesem..eni odhajajo,drugi prihajajo…pa naj gre za vlado ali migrante..ni pomembno.Tako so odhajali kitajci domov na praznovanja in nazaj prišli…Mi pa se čudimo odkod? Denarji ni nikoli za tisto kar ga rabimo..Sam se pač zavaruje kakor ve in zna..Epidemije pri nas ni,okuženih pa vse več..zanimivo! Katera je tista številka da se uvedejo varnostni ukrepi? Teh namreč pri nas ni,le nekaj malega se grejo,da ne moremo reči da niso zainteresirani..Naša bolnica je pred vhod postavila kontejnerje kjer pregledujejo paciente ker je vstop v bolnico prepovedan ! Pa še kar zagotavljajo da nič ni! Kdaj se bo kdo zbudil… Preberite več »

KAJ ŠE BO

Saj v Italiji tudi niso resno vzeli začetno situacija tako kot pri nas ne. In kaj imajo sedaj?Isto bo pri nas, žal. Pametni so bili starši, ki danes niso poslali svojih otrok v vrtec, saj otroci ( zanstveno potrjeno ) so največji prenašalci virusa, pa čeprav oni ne zbolijo.Sami se bomo morali zmigat, saj na NIJZ spijo.