sreda, 24 julija, 2024
Doma Bela krajina Metlika: Kaj prikrivajo, kaj so zamolčali, izpostavljeni tudi otroci

Metlika: Kaj prikrivajo, kaj so zamolčali, izpostavljeni tudi otroci

Metliški zdravnik, okužen s koronavirusom, je bil v stiku s skoraj 300 ljudmi, pri tem skoraj z vsemi zaposlenimi v zdravstvenem domu, več deset pacienti, obiskal je tudi Dom starejših občanov v Metliki, ena od zaposlenih v ZD Metlika je bila službeno v vrtcu. V stavbi ZD deluje tudi pediatrinja s koncesijo, ki pa je dodatno pojasnila, da z zdravnikom ni bila v stiku.

Včeraj do 12. ure so v Sloveniji potrdili 12 primerov okužbe s koronavirusom, samo včeraj 4 nove. Med njimi je tudi partnerka okuženega zdravnika iz ZD Metlika.

Zdravnik je obravnaval še 4 paciente s Hrvaške, dva od njih sta po poročanju hrvaških medijev pod epidemiološkim nadzorom, prav tako njune družine in vsi, s katerimi sta bila v stiku. Vendar to obravnavajo na Hrvaškem.

Slovenski epidemiologi pa so testirali 6 zdravstvenih delavcev iz Metlike, ki so bili v neposrednem kontaktu z okuženim zdravnikom in so že kazali nekatere znake okužbe.

Rezultati vseh šestih so bili včeraj negativni, vendar to še ne pomeni, da bo tako tudi ostalo.

Zaposlene v ZD Metlika bodo testirali spet čez nekaj dni, saj se bo šele takrat pokazalo, ali so okuženi. Do takrat so jim svetovali osamitev. Dodatno so testirali še tri osebe, od kje so, ne povedo, ki so bile v stiku s tem metliškim zdravnikom, sinoči so na rezultate še čakali.

V Domu starejših občanov (DSO) Metlika je direktorica Ivica Lozar za Delo povedala, da je najprej ob posvetu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) vztrajala, da se teste opravi, nato pa so sklenili, da se jih ne opravi, ker gre za fizični in psihični napor. Varovance bi namreč na testiranje morali odpeljati na pregled v Novo mesto.

Vendar je to ravnanje vseh vpletenih skrajno neodgovorno. Direktorica bi namreč morala zahtevati, da zdravstveno osebje pride v DSO in odvzame bris varovancem. To bi bilo bistveno lažje in cenejše, tako delajo tudi drugod.

Vedeti je namreč treba, da je stopnja umrljivosti obolelih zaradi koronavirusa pri prebivalcih, starih od 60 do 69 let 3,6 %, pri starih od 70 do 79 let je to 8 %, pri starosti 80 let in več pa že kar 14,8 %.

Če bo prišlo do okužb in obolelosti bo v Metliki in Beli krajini zelo žalostno in tragično.

Tabelo stopnje okuženosti glede na starostne skupine objavljamo ob koncu prispevka.

V ZD Metlika ima svoje prostore tudi pediatrinja s koncesijo Radojka Ivoševič. Že takoj po potrjenem podatku o okuženem zdravniku smo jo vprašali, ali je prišla v stik z njim in kako je poskrbljeno za obravnavo otrok. Včeraj, v soboto zjutraj, nam je prek e-pošte sporočila, da “z zdravnikom ni bila v stiku”, “njena ordinacija je v prvem nadstropju – nad splošnimi ambulantami”, je dodala. (Včeraj smo sicer poročali, da je potrdila, da je bila v stiku z okuženim, vendar je prišlo do nesporazuma pri e-komunikaciji.) “Delali smo normalno, naprej pa po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zdravstvenega doma Metlika,” je dodala. Na dodatno vprašanje, ali še naprej delajo »normalno«, je čez eno uro odgovorila le: “Naprej po navodilih ustreznih institucij.” Kaj to pomeni, ni pojasnila.

Zato smo se takoj, že včeraj zjutraj, obrnili na NIJZ in jih vprašali, kako je poskrbljeno za obravnavo otrok in kakšna navodila so dali pediatrinji Ivoševičevi za njeno nadaljnje delo. Odgovora nismo prejeli.

Nadalje so tu še otroci v vrtcu in šoli. V ZD Metlika delujeta namreč dve medicinski sestri, ki prek programa promocije zdravja CKZ izvajata delo v vrtcu in šoli. NIJZ smo zato vprašali, ali imajo podatke, ali sta navedeni medicinski sestri prišli v stik z okuženim zdravnikom. Tudi tu odgovora nismo prejeli.

Oseba, ki je bila v stiku z okuženim zdravnikom, obiskala vrtec

To pa še ni vse. Vodstvo metliškega vrtca je najprej zaposlenim, nato še staršem, posredovali obvestilo, da so bili “uradno obveščeni, da je bila gospa, ki pri nas opravlja ure individualnega dela z otroki, v stiku z novim virusom okuženo osebo”, z okuženim zdravnikom torej. Ne glede na to za zdaj nič ne kaže, da bi načrtovali zaprtje vrtca. (Obvestilo objavljamo ob koncu prispevka).

Partnerji vsaj treh zaposlenih so policisti

Partnerji vsaj treh zaposlenih v ZD Metlika so po naših podatkih zaposleni v Policiji oziroma gre za dva policista in policistko. Zato smo včeraj zgodaj zjutraj Policijski upravi Novo mesto poslali vprašanje, ali bodo na Policiji sprejeli kakšne posebne ukrepe. Alenka Drenik, predstavnica za odnose z javnostmi, nam je poslala daljši odgovor, in sicer, da v »slovenski policiji že vse od pojava koronavirusa izvajajo številne aktivnosti, ki  se nanašajo  tako  na  preprečevanje  okužbe policistk in policistov …« Njihovi zaposleni pa so »zelo dobro seznanjeni s samozaščitnimi varnostnimi ukrepi in  potrebo po uporabi priporočenih zaščitnih sredstev, ki so jim na voljo. Na PU Novo mesto do včeraj, sobote, do 11. ure, niso bili obveščeni o okužbi katerega od zaposlenih, je še dodala Drenikova.

Mišmaševa, strokovna vodja, se ni odzvala

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, kako to, da je okuženi zdravnik, ki je že kazal znake obolevnosti, delal. Po protokolu oz. navodilih Ministrstva za zdravje in NIJZ mu je bilo to sicer dovoljeno. Kar kaže na nesposobnost vladajočih. Po teh navodilih je lahko zapustil delovno mesto šele, ko je dobil tudi vročino. In to je tudi storil.

Ne glede na to pa smo zdravnico Tanjo Mišmaš, ki je v ZD Metlika od decembra 2017 dalje tudi strokovni vodja (hkrati je tudi predsednica Sveta zavoda), že včeraj zjutraj vprašali, ali mu je kot strokovni vodja odsvetovala delo po tem, ko se je vrnil z dopusta oziroma smučanja v Italiji. Zakaj ga ni poslala na dopust? Tanja Mišmaš na naša vprašanja ni odgovorila.

Za konec dodajmo. Novi koronavirus, za katerega ni zdravila, se pospešeno širi v vrh prvega kritičnega vala inkubacijske dobe epidemije. Odgovorni pa že tri tedne delajo napako za napako. Na opozorila zdravnikov, da je treba razmisliti tudi o zaprtju vrtcev, šol in univerz za nekaj tednov, da se vidi, kam in kako se bo vse skupaj razvilo, se ne zmenijo.

Nepreprečevanje širjenja okužb je sicer kaznivo tudi po 177. členu Kazenskega zakonika.

Zdravstveni dom Metlika ostaja zaprt. Vse nujne primere bodo reševali s pomočjo Zdravstvenega doma Črnomelj in Splošne bolnišnice Novo mesto. Pacienti morajo poklicati na 112, kjer jih bodo preusmerjali.

Tabela: Stopnje okuženosti in umrljivosti glede na starostne skupine

Obvestilo vrtca staršem otrok:

J. M.