V Metliki odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi praznovanja rojstnih dni

Zdravstveni dom Metlika

Na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javnega zdravje (NIJZ) so sporočili, da so v Sloveniji do danes testirali 785 oseb in imajo 12 potrjenih primerov s koronavirusom. Eden od zadnjih okuženih, to je metliški zdravnik, je imel stike z okoli 300 ljudmi. Po celi Sloveniji so prepovedane večje prireditve.

V Metliki je doslej potrjen le znani primer zdravnika, ki je po prihodu z dopusta v Italiji opravljal svoje delo, nato pa sredi tretjega dne dobil vročino in se je umaknil. Slabo se je počutil že pred tem.

Za ostale okužene so dobili sporočili iz območja Ljubljane in Maribora, iz tamkajšnjih kontaktnih točk, kar pa ne pomeni, da okuženi tudi prihajajo iz teh krajev. Več o tem danes niso povedali.

Ker je bil metliški zdravnik v stiku s številnimi ljudmi, so testirali 6 zdravstvenih delavcev, s katerimi je bil v najbližjih stikih. Vendar zaenkrat ni znakov, da bi bili ti okuženi.

O varovancih Doma starejših občanov v Metliki, s katerimi je bil okuženi zdravnik v stiku, so povedali, da se za njihovo testiranje niso odločili. Pri testiranju pa da je zelo pomemben čas. Varovanci, teh naj bi bilo 12, naj bi bili vsak v svoji sobi in pod nadzorom. Če bo treba, bodo ukrepali, so dejali.

Situacija je sicer tako kritična, da ljudi iz Metlike pozivajo, naj se ne družijo, naj niti rojstnih dni ne praznujejo.

Zdravstveni dom Metlika je zaprt, predvidoma bo tako še najmanj teden dni. Domačine pozivajo, naj v nujnih primerih pokličejo 112. Oskrbo pacientov so prevzeli v Zdravstvenem domu Črnomelj in v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Obiski v DSO Metlika so popolnoma prepovedani.

Na ministrstvu in v NIJZ predlagajo tudi sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), kar mora storiti Marjan Šarec, predsednik vlade, ki pa se na tovrstne pozive ne odziva. Na to ga že dva tedna poziva tudi novi predsednik vlade oziroma mandatar Janez Janša. Slovenija je namreč edina država v EU, ki tega sveta še ni sklicala.

“Ne samo odpoved VSEH koncertov in ostlih družabnih dogodkov po državi, tudi za zaprtje šol in vrtcev je napočil skrajni čas! Bolje ukrepati prekomerno in se izogniti najslabšemu!!!”, pa je na Twitterju zapisala zdravnica Urška Bačovnik Janša.

C. R.