Izjava dneva: “Zdi se, da bi se vlada morala opravičiti, ker delovnim ljudem in občanom znižuje davke”

V sindikatih so nižjim davkom in višjim neto plačam nasprotovali. (vir: arhiv)

“Zdi se, da bi se vlada morala opravičiti, ker delovnim ljudem in občanom znižuje davke.”

Tako je na Twitterju zapisal prof. dr. Matej Lahovnik in pripel še povezavo do objave njegove kolumne z naslovom “Filanje” proračuna, objavljene v Slovenskih novicah.

V kolumni dr. Lahovnik navaja, da ni vprašanje le, kdo bo »filal« proračun, ampak za kakšen namen se proračun prazni.

Uvodoma je tudi zapisal: “Sindikati napovedujejo proteste, ker vlada brez njihovega soglasja viša davčne olajšave, zaradi katerih bo delavcem in upokojencem v žepu ostalo več denarja. Sindikalna funkcionarka je na tiskovni konferenci prostodušno povedala, da temu nasprotujejo, ker kdo bo pa sicer »filal« proračun.”

Več o tem lahko preberete na povezavi: Neverjetna izjava vodilne sindikalistke: “Samo bedaki znižujejo davke, ja kdo pa bo filal proračun?” 

Dr. Lahovnik je še spomnil, da Slovenija spada med države, kjer je delo močno obdavčeno in kjer mnogi pravijo, da se ne splača delati, saj tako ali tako dajatve poberejo toliko, da so na istem, če doma čakajo na socialne pomoči, ali pa delajo.

Zapisal je, da je obremenitev dela z dajatvami pri nas pri isti višini nominalnega dohodka, na primer pri povprečni plači, bistveno višja kot na primer v sosednji Avstriji. To pa pomeni, da je treba delo razbremeniti.

Več o načrtovani nižji dohodnini lahko preberete na povezavi: Sindikati: “Samo bedaki znižujejo davke, kdo bo filal proračun!” Za koliko bodo plače višje? – 

V nadaljevanju je dr. Lahovnik še spomnil, da ima proračun države poleg prihodkovne tudi odhodkovno stran.

“Ni torej vprašanje le, kako in kdo bo »filal« proračun, ampak je pravo vprašanje, kako in za kakšen namen se proračun prazni.”

Spomnil je tudi na nenormalno visoko trošenje ministrstva za delo v času prejšnje (Šarčeve) vlade, ko je proračunski denar zapravljalo celo za analizo nasilja med zmenki in za preseganje stereotipov med različnimi generacijami.

Spomnimo še na to, da je zgolj to ministrstvo v času, ko ga je vodila Anja Kopač Mrak (SD), za različne študije zapravilo kar 75 milijonov evrov.

Glede sindikatov, ki so zaradi nižjih davkov izstopili iz Ekonomsko-socialnega sveta, pa je dr. Lahovnik v svoji kolumni zapisal (vir):

“Sindikati pa bodo svojo vlogo lažje izpolnjevali, če se bodo za mizo pogajali z delodajalci za boljše pogoje dela, namesto da protestirajo na ulici proti nižjim davkom.”

Vir: Twitter

M. D.