Črnomelj: Blagoslov znamenja v spomin na pobite belokranjske duhovnike

Črnomelj , V spomin

V Črnomlju so se včeraj spomnili mučeniške smrti belokranjskih duhovnikov. Maši zadušnici, ki jo je ob 15. uri daroval škof msgr. dr. Andrej Saje, je sledil blagoslov znamenja, ki bo spominjal na dvanajst duhovnikov, žrtev vojnega in povojnega nasilja v Beli krajini.

Črnomaljski dekan Anton Gnidovec je ob tem spomnil na svetopisemski odlomek, ki pravi: “Spominjajte se svojih predstojnikov, ki so vam oznanjali božjo besedo; glejte konec njihovega življenja in ravnajte se po njihovi veri.”

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje je ob blagoslovu znamenja pobitim belokranjskim duhovnikom povedal, da se spominjamo mučeniške smrti 12 duhovnikov, ki so bili med II. svetovno vojno umorjeni v Beli krajini.

To so bili: Jožef Kofalt, Rajner Erklavec, Ivan Salmič, Jože Pravhar, Alfonz Jarc, Jakob Omahen, Viljem Savelli, Jožef Pokorn, Norbert Klement, Janez Raztresen, Franc Kern in Melhior Lilija.

Izmed vseh umorjenih jih je devet službovalo v Beli Krajini, trije so bili od drugod.

Danes, 13. novembra, mineva 80 let od smrti viniškega kaplana p. Ivana Salmiča, ki je bil ubit na Žežlju nad Vinico, dva dni kasneje pa je bil ubit župnik s Preloke Jože Pokorn. Izmed vseh umorjenih jih je 9 službovalo v Beli krajini, trije so bili od drugod. “Vsi so bili zverinsko mučeni zaradi vere v Boga, zvestobe evangeliju in krščanskemu občestvu ter zaradi ljubezni do slovenske zemlje,” je povedal novomeški škof.

Imena vseh pobiti so vklesana tako v kament, kot tudi v Knjigo življenja. Na spomeniku, ki ga je izdelal kipar Marjan Drev, je zapisano bistvo njihovega darovanja: “Boga ljubili, vernike učili, mučeništvo prestali, slavo dosegli.”

Škof se je zahvalil dekanu črnomaljske dekanije Tonetu Gnidovcu za pobudo postavitve spominskega obeležja in priprave spominske knjižice, Janezu Žaklju in kaplanu Branku Jurejevčiču ter župniji Črnomelj, župniku Tomažu Marasu iz Vavte Vasi, duhovnikom črnomaljske dekanije in vsem, ki so kot predavatelji sodelovali pri pripravi dogodka ali na kakršen koli drug način prispevali k načrtovanju in izvedbi pobude za postavitev spomenika ter današnje slovesnosti.

“Namen spomenika ubitim duhovnikom Bele krajine ni iskanje krivcev za zločin, temveč počastitev njihovega spomina, ki je bil po krivici osramočen in zabrisan,” je dodal škof.

V postopku za beatifikacijo slovenskih mučencev komunističnega nasilja sta na seznamu med 26. kandidati dva duhovnika tudi s spomenika v Črnomlju, Jakob Omahen in p. Ivan Salmič. Iz Bele krajine izhaja še duhovnik Franc Kramarič, umorjen 2. septembra 1942 v Starem trgu pri Ložu, v Rožnem Dolu v župniji Semič pa je do mučeniške smrti delovala učiteljica Marica Nartnik, umorjena 25. junija 1942 v Kleču pod Mirno goro.

V imenu Občine Črnomelj je zbrane nagovorila podžupanja mag. Maja Kocjan. Dejala je:

“Spoštovani gospod msgr. dr. Andrej Saje, spoštovani upokojeni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, akademski kipar dr. Marjan Drev, gospod dekan Tone Gnidovec in vsi ostali duhovniki, županja Metlike in podžupan občine Semič ter vsi ostali prisotni.

Z veseljem vas v imenu občine pozdravljam ob tej svečani priložnosti, ko se zbiramo v spomin na tragične dogodke, ki so zaznamovali našo prelepo Belo krajino. Letos mineva že 80 let od mučeniške smrti naših dragocenih dušnih pastirjev, ki so s svojo predanostjo in pogumom zaslužili večno spoštovanje.

Posebno znamenje, ki ga danes blagoslovimo sredi naše ljube župnije Črnomelj, nosi v sebi sporočilo zvestobe, vere in poguma. Belokranjski duhovniki, ki so se pred osmimi desetletji odrekli svojim življenjem v imenu vere, so pustili trajen pečat na našem skupnem spominu. Ob tej priložnosti želimo izraziti globoko hvaležnost vsem, ki so s svojim trpljenjem in žrtvovanjem položili temelje naše verske dediščine.

Posebna omemba velja duhovniku Ivanu Salmiču, ki je s svojo nesebično predanostjo reševal življenja. Njegovo srce, polno ljubezni do bližnjega, je svetel zgled, ki nas navdihuje še danes.

Naj nam bo ta dogodek priložnost za medsebojno povezanost, za skupno molitev in zahvalo za dar vere, ki smo ga prejeli od naših predhodnikov.

Spoštovani sorodniki in družine naših dragocenih dušnih pastirjev. Naj nas blagoslov te svečane priložnosti napolni z vero, upanjem in ljubeznijo. Hvala vam.”

Znana Črnomaljka in občinska svetnica Bernarda Kump pa je zapisala: “Pietetno, spravno, z globokimi besedami, ki nikogar ne obsojajo, smo danes v Črnomlju na župnijskem vrtu, množično blagoslovili spomenik kiparja, dr. Marjana Dreva, ki uprizarja to, kar je bilo 80 let zamolčano. Žrtve revolucionarnih organov so bili na belokranjskih tleh mučeni in umorjeni duhovniki. Krivi so bilo le toliko, da so v tistem času na tem mestu oznanjali vero. Napis na znamenju vstalega Kristusa je naša obljuba, da jim zbrišemo po krivici oblateno ime.”

Slovesnosti sta se v imenu ostalih dveh belokranjskih občin udeležila Martina Legan Janžekovič, županja Občine Metlika, in Rudi Kofalt, podžupan Občine Semič.

Duhovno pripravo na nedeljsko slovesnost so začeli že prejšnjo nedeljo na Žežlju, kjer je maševal nadškof Stanislav Hočevar ob 80-letnici smrti p. Ivana Salmiča. V sredo, četrtek in petek, pa so bile v duhu mučencev uglašene svete maše v Semiču, Metliki in Črnomlju.

Nagovor črnomaljske podžupanje mag. Maje Kocjan
Slovesnost v Črnomlju.

Več fotografij je dostopnih na povezavi: (20+) Vatican News

A. L.