Janez Janša: Vladajoča ekipa drvi v propad

Že nekaj dni se mediji MSM trudijo s pripravo javnosti na šok, ki ga prinaša jutrišnja anketa Mediane (Delo). Kaj podobnega se v zadnjih 35 letih še nikoli ni dogajalo. V zraku je politični #DerUntergang (propad – op.) formalno vladajoče garniture.

Centri moči, katerih obstoj se niti ne skriva več, v veliki nervozi iščejo zamenjavo za predsednika vlade Goloba. S tem hočejo podaljšati oblast nesposobne koalicije ter pridobiti čas za ustvarjanje “novega” obraza. Vodstvi koalicijskih strank SD in Levica pri tem aktivno sodelujeta.

Zamera, jeza in bes osrednjega centra moči je še narasel po zadnjem konfliktu med Svobodo in Novo Slovenijo. S tem je namreč ogrožen njihov ključni politični cilj tega mandata: Ustavne spremembe, s katerimi želijo cementirati imenovanje sodnikov brez javnosti, spremeniti volilni sistem po volji tranzicijske levice ter uvesti možnost selektivnega odločanja na Ustavno sodisce.

Vse od leta 2000, ko je združena SLS-SKD omogočila tranzicijski levici spremembo ustave za preprečitev uvedbe večinskega sistema, neizvoljeni centri moči niso uspeli zagotoviti 2/3 večine v Državnem zboru za željene spremembe po svoji meri. Tokrat je zaradi kolaboracije Nove Slovenije kazalo odlično, vendar solo akcija Gibanja Svobode pri odstavljanju kadrov Nove Slovenije sedaj ta ključni cilj ogroža. Pogojno lahko za nekaj časa le NSi podaljša politično življenje predsedniku vlade Golobu, in sicer s tem, da ne odstopi od podpore spornim ustavnim spremembam.

Nervoza neizvoljenih centrov moči je toliko večja, ker se zaradi kaotičnega stanja med poslanci Gibanja Svoboda zamenjava PV Goloba lahko tudi sfiži in do predčasnih volitev tako lahko pride prej, preden bodo nanje pripravljeni.

V naslednjih tednih in mesecih lahko tako pričakujemo vse prej kot stabilno okolje za potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi. Poleg tega se bo težka artilerija (represija) centrov moči z že preiskušenimi metodami zlorabe državnih organov in medijev MSM na vse načine lotevala stranke SDS, Poslanske skupine SDS, Janeza Janše, predsednika SDS, ter tistih redkih medijev (Nova24TV, Demokracija1 …), ki jih ne obvladujejo.

Ker je tudi zunanje okolje bolj nestabilno kot kadarkoli po naši osamosvojitvi in to z močnim trendom poslabševanja, bo čas pred nami nevaren. Slovenija tudi zato nujno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer. Edina demokratična pot do te rešitve so čimprejšnje volitve v Državni izbor ter nato oblikovanje močne in operativne vlade RS, ki bo kos notranjim in zunanjim izzivom ter neodvisna od neizvoljenih centrov moči.

Zaenkrat zgolj stranka SDS razpolaga z ekipo, ki je zbrana okrog nedavno imenovanega Strateškega sveta SDS in ki je sposobna že jutri brez dolgega uvajanja uspešno prevzeti odgovornost. Za volitve in po njih pa bo treba pritegniti tudi mnoge, ki so se doslej kljub nesporni sposobnosti in moralni integriteti izogibali delu za skupno dobro v okviru izvršilne oblasti.

Zamujenega je namreč veliko in skrajni čas je za formulo združevanja moči za Slovenijo brez izključevanja.

Besedilo in fotografiji je na družbenih omrežjih objavil Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke.