Poslanci zaradi prometnega kaosa na avtocestah od vlade pričakujejo ukrepe

(vir: visitkakarlovac.hr)

Odbor DZ za infrastrukturo je prejšnji teden na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o vse večjih zastojih na slovenskih cestah, predvsem avtocestah. Vlado je pozval, naj v treh mesecih pripravi ukrepe za zagotovitev boljše pretočnosti prometa na avtocestah.

 

Zastoji na slovenskih cestah so vse pogostejša in resnejša težava, ki vpliva tako na pretočnost kot na varnost prometa, je na seji opozoril poslanec SDS Danijel Krivec. Stanje je po njegovih besedah najslabše na avtocestah, kjer se nemalokrat zgodi “prometni kolaps”. “Resnih ukrepov pri tej vladi ni na vidiku. Ustanavljajo se delovne skupine, ki zastoje preučujejo, ni pa konkretnih rešitev na tem področju,” je poudaril.

Ukrepe Darsa je predstavil predsednik uprave družbe Valentin Hajdinjak, ki je opozoril na dolgotrajne administrativne postopke. “Možni rešitvi sta trenutno le dve: zmanjšanje količine prometa ali širitev avtocest,” je poudaril.

Dars že ima pripravljene konkretne rešitve, a mu politika ne dovoli njihove izvedbe, je dejal poslanec SDS Zvonko Černač. “Ta koalicija je tista, zaradi katere se problematika kolapsa na slovenskih cestah ne rešuje,” je izpostavil.

Vladi je krivdo pripisal tudi poslanec SDS Bojan Podkrajšek, ki meni, da bi morali v določenih primerih uvesti osebno odgovornost uradnikov. Janez Žakelj (NSi) pa je poudaril, da je nasprotovanje širitvi avtocest in gradnji nove prometne infrastrukture v razmerah, ko ljudje nimajo na voljo učinkovitih alternativnih rešitev, škodljivo.

Na koncu razprave je odbor vlado pozval, naj v treh mesecih pripravi ukrepe za zagotovitev boljše pretočnosti prometa na slovenskih avtocestah, preuči pa naj tudi dodatne možnosti za preusmeritev tovornega prometa s cest na železnice.

A. V.