Žužemberk: Odprli prvo nakupovalno središče v občini

Prvo nakupovalno središče v Žužemberku (vir: KZ Trebnje)

Kmetijska zadruga (KZ) Trebnje je včeraj na obrobju Žužemberka uradno odprla prvo tamkajšnje novo nakupovalno središče. Naložba je zadrugo stala 2,8 milijona evrov in združuje živilsko ter tehnično trgovino, gostinski lokal, skladišče in parkirišče.

Zgradba je dvoetažna, s skupaj 1600 kvadratnimi metri površine.

Sodobni center na eni lokaciji združuje živilsko in tehnično trgovino, bar s teraso, ki ponuja edinstveni razgled na dolenjsko lepotico Krko, skladiščne prostore in dovolj veliko parkirišče. Graditi so začeli ob koncu leta 2019.

Osnovni šoli Žužemberk in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Žužemberk je KZ Trebnje ob tej priložnosti predala donaciji v višini 1000 evrov.

KZ Trebnje je po prometu druga največja zadruga v Sloveniji, po obsegu poslovanja s kmeti pa največja.

Kot ena najuspešnejših zadrug zadnja desetletja tako skrbijo tudi za prenovo in gradnjo trgovskih centrov.

KZ Trebnje zaposluje 180 ljudi, ima 730 članov in letno ustvari približno 50 milijonov evrov prometa. Lani je imela 47 milijonov evrov prihodka, glavnino je ustvarila s trgovsko dejavnostjo oziroma s prodajo živil in tehničnega blaga ter z gostinstvom. Velik delež njenega prihodka pripada še prodaji mesa, mleka in drugih kmetijskih pridelkov, nekaj odstotkov predstavljajo tudi odkup lesa z razrezom in drugi prihodki.

V sklopu KZ Trebnje deluje 11 tehničnih trgovin, servis kmetijske mehanizacije, 13 samopostrežnih trgovin z živili, tekstilna trgovina, restavracija, sedem barov, črpalka za dizelsko gorivo in žaga.

C. R.