Življenje v občinah se postopoma vrača v stare tire

(vir: pixabay.com)

S sproščanjem ukrepov za preprečevanje epidemije koronavirusa na državni ravni, se življenje v državi počasi, a postopno vrača v stare tire. Tako je tudi v nekaterih naših občinah, tokrat objavljamo za Novo mesto in Črnomelj.

Potem, ko je vlada pred dnevi sklenila, da lahko začne znova obratovati javni prevoz, je v ponedeljek z redno vožnjo začel mestni avtobus v Novem mestu, v soboto bo ponovno odprta tržnica na Glavnem trgu, tržnica v Črnomlju pa je bila odprta že prejšnjo soboto in bodo s tem nadaljevali.

Pri prevozu sicer veljajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vstop na avtobus dovoljujejo le zdravim osebam. Potniki  morajo ob vstopu na avtobus obvezno uporabiti razkužilo, prav tako morajo nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra. Vozovnice je mogoče kupiti na prodajnem mestu na novomeški avtobusni postaji (delovni čas: od ponedeljka do petka, od 8. do 16. ure), nakup na avtobusu za zdaj še ni mogoč.

Novo je, da uporabniki novomeškega mestnega prometa do konca maja lahko uporabljajo mesečne vozovnice, ki so jih kupili marca pred ukinitvijo javnega potniškega prometa.

Znova je zaživel sistem za izposojo koles GONM. Obstoječi uporabniki sistema GONM lahko kolesa brezplačno uporabljajo do konca maja, novi uporabniki pa si lahko uporabo sistema zagotovijo s prijavo na elektronskem naslovu [email protected] ali na poštni naslov Turistično informacijskega centra Novo mesto – Glavni trg 11, 8000 Novo mesto.

Mestna občina Novo mesto poziva uporabnike, da ob uporabi upoštevajo ukrepe za zajezitev epidemije in obvezno poskrbijo za razkuževanje rok.

Brezplačnega parkiranja na javnih parkiriščih v Mestni občini Novo mesto ni več. Po prvomajskih praznikih se je to zaključilo, režim parkiranja je enak kot pred epidemijo – plačilo je možno na parkomatih, prek SMS sporočil ali mobilne aplikacije. Na parkiriščih v okolici mestnega jedra (Prešernov trg, pod Kapitljem, Trdinova in Kandija) je prva ura parkiranja še naprej brezplačna.

V soboto se bo ponovno odprla Novomeška tržnica. Na Glavnem trgu bo vsako soboto od 9. do 13. ure. Na voljo bodo pridelki in končni izdelki lokalnih pridelovalcev, prav tako se bo tržnici priključila še gostinska ponudba. Lokalni pridelovalci bodo v svojo ponudbo vključili proizvode ekološke in integrirane pridelave, na voljo bodo prav tako tudi hortikulturni in končni izdelki. Poleg ustaljene tržniške dejavnosti bodo obiskovalci imeli priložnost preizkusiti tudi gostinsko ponudbo. V primeru slabega vremena bo tržnica odpovedana.

Posebnih navodil za obisk tržnice novomeška občina ni objavila, v sporočilu za javnost so zapisali, da odprt prostor obiskovalcem omogoča varno nakupovanje.

Tržnica tudi v Črnomlju

Na ploščadi med sodiščem in trafiko so v soboto ponovno odprli tržnico s kmetijskimi pridelki in izdelki. Pri tem je občina objavila naslednja navodila obiskovalcem in prodajalcem na tržnici v Črnomlju:

– V času do preklica pandemije se na trgu lahko trguje le z živil ter s semeni in sadikami okrasnih in sadnih rastlin ter vrtnin;
– tržni prostor obsega označen prostor peščenega platoja med kioskom in Okrajnim sodiščem;
– na tržnem prostoru se lahko postavi največ 9 (devet) stojnic;
– vhod na tržni prostor je s strani kioska, izhod pa v smeri Okrajnega sodišča;
– na vsakem prodajnem mestu – stojnici lahko prodaja blago samo eden prodajalec (ni dovoljena delitev stojnice na dva prodajalca);
– za vse ponudnike živil in vse kupce je obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega dela (ruta, šal ali podobna oblika, ki prekrije usta in nos);
– razkuževanje rok je obvezno ob vstopu na tržni prostor;
– upoštevati je potrebno varnostno razdaljo in sicer vsaj 2 metra tako med strankami kakor tudi med strankami in prodajalcem;
– pred vsakim prodajnim mestom – stojnico je lahko istočasno samo ena oseba;
– tržni prostor naj obišče le en član gospodinjstva;
– kupce opozarjamo, naj kupljeno blago po prihodu domov dobro operejo.

Ukrepi veljajo do preklica.

C. R.