Ureditve ceste in pločnikov skozi Uršna sela še vedno ni v nobenih načrtih

Ozka in zelo prometna cesta od Birčne vasi proti Uršnim selom.

Prejšnji teden je bila podpisana pogodba za prenovo zadružnega doma na Uršnih selih pri Novem mestu, kjer bo podjetje Zarja, ki je v občinski lasti, več kot 60 let staro zgradbo preuredilo v večnamenske prostore za krajevno skupnost in šest stanovanj. Gre za ureditev štirih etaž.

Vrednost pogodbe je 500 tisoč evrov, od tega bo občina prispevala 350 tisoč evrov, Zarja kot solastnica in upraviteljica objekta pa 150 tisoč evrov. Izbrani izvajalec je zasebno novomeško podjetje Malcom.

V prvi fazi del so gradbeno že uredili podstrešni del, kjer so zamenjali strešno konstrukcijo in kritino. V nadaljevanju bodo uredili kanalizacijo, vodovod in sistem ogrevanja, predvidena je obnova fasade in oken, ureditev parkirnih mest, izvedba frčade na strehi in dokončanje prostorov z zaključnimi tlaki in ulitjem betonske plošče. Dela se bodo začela februarja, zaključek je predviden konec leta 2020.

Krajani preureditev doma pozdravljajo, pričakujejo pa pločnike in cesto

Krajani so preureditev zgradbe, kjer so že bila stanovanja, pošta, trgovina in kulturni dom, sicer pozdravili, vendar pa Uršna sela zelo potrebujejo tudi ureditev ceste in pločnikov skozi naselje. Tega pa ni na vidiku. Za to je namreč zadolženo ministrstvo za infrastrukturo, ki ga trenutno še vodi skrajno nepriljubljena ministrica iz vrst SAB, Alenka Bratušek, ki jo težave državljanov zanimajo samo v času pred vsakokratnimi volitvami, potem pa na to gladko pozabi.

Poslanka Anja Bah Žibert je že pred leti dala pobudo za ureditev ceste in pločnikov na Uršnih selih v državni razvojni program.

Na to, kdaj bo na Uršnih selih oziroma v naseljih ob cesti Novo mesto – Gaber izvedena temeljitejša obnova ceste in izgradnja pločnikov, je že v začetku leta 2018 takratnega ministra Petra Gašperšiča spraševala dolenjska poslanka Anja Bah Žibert. Poslanka je dala pobudo, naj ta dela uvrstijo v državne načrte. Z ministrstva so ji odgovorili, da bodo na tej cesti izvajali le običajna vzdrževalna dela, pa še to le na sedmini dolžine ceste, v načrtih je bila le izgradnja pločnika v delu Birčne vasi, še bolj dolgoročno pa je pomaknjena obvoznica v Birčni vasi. Za Uršna sela, Laze in ostale manjše zaselke ob navedeni cesti pa urejanje ceste in pločnikov ni bilo predvideno v nobenih načrtih. Predvideno je bilo le t. i. pozimsko krpanje ceste.

Tako je tudi danes, dve leti pozneje. Izvedbo del nista v načrt razvojnih programov uvrstila niti Peter Gašperšič niti Alenka Bratušek, na novomeški občini pa tej problematiki ob podpisu pogodbe za preureditev zadružnega doma tudi niso namenili posebne pozornosti.

Pol milijona evrov bo vredna obnova zgradbe na Uršnih selih. (vir: KS Uršna sela)
Pogodbo, vredno 500 tisoč evrov, so podpisali (od leve): Janja Horvat Jaklič, direktorica podjetja Zarja v občinski lasti, župan Gregor Macedoni in Marjan Skube, direktor zasebnega podjetja Malkom iz Novega mesta. (foto: MO NM)

J. M.