Sramotno: Za Osilnico vlada nima denarja niti za poplavne vreče

Ograja ob Kolpi. (FB)

Območje Občine Osilnice je prejšnji torek in sredo (5. in 6. novembra 2019) zajelo hudo neurje z močnimi padavinami. Na treh odsekih je bila poplavljena regionalna cesta Petrina – Osilnica, na več mestih so zaprli in sanirajo občinske ceste.

Poplavljenih je bilo več hiš, odneslo jim je makedamske poti in deroče reke so za seboj pustile ogromno dreves in smeti. Reki spodjedata polja, uničena je ograja, ki naj bi nas varovala pred vstopom nezakonitih migrantov.

Podirajo se drevesa, med drugim je uničen pustolovski park, postavljen na drevesih. Odkrilo in premaknilo je cevi odpadnih komunalnih vod. Zaradi razmočene zemlje in nadaljnjih obilnih padavin na Selih grozijo zemeljski plaz in ponovne poplave v celotni občini.

Za pomoč so se pisno obrnili na vse pristojne institucije, vendar zaradi »prenizke škode« po državnih normativih (škoda ne dosega 3 % bruto družbenega proizvoda – BDP celotne Slovenije) niso opravičeni niti do protipoplavnih vreč, za katere so zaprosili. “Ker smo majhni, so nepomembni?!”

To je zapis, ki ga je občina objavila na svoji Facebook strani. Dodatno so še navedli, da so že pred tem opozarjali na sanacijo bregov ob Kolpi in ni bilo nič od tega.

Na vprašanja, kaj potrebujejo, so zapisali:”protipoplavne vreče, črpalke za izčrpavanje vode, cevi …”

O vsem tem so obveščeni vsi pristojni v vladnih službah, vendar za državljane, kot smo že običajno navajeni pri Marjanu Šarcu in njegovi vladni ekipi, v Sloveniji ni denarja.

V nadaljevanju galeriji objavljamo fotografije razdejanja v Osilnici. Za povečanje kliknite na sliko.

C. R.