To je ekipa SDS Mirna Peč za lokalne volitve 2018

Z današnje novinarske konference (od leve proti desni): Janez Mežan, Maja Fink, Jože Strojinc, Anamarija Mežan, Jože Barbo, Anja Bah Žibert.

Kandidati in kandidatke SDS za svetnike in svetnice v Mirni Peči so: Janez Mežan, Maja Fink, Jože Barbo, Jože Strojinc, Anamarija Mežan, Damjan Zupančič, Bogdan Krevs in Franc Berus.

V Mirni Peči je namreč danes potekala novinarska konferenca, na kateri so se predstavili nekateri kandidati in kandidatke SDS za svetnike in svetnice občine Mirna Peč. Kdo so in kaj so povedali, predstavljamo v nadaljevanju.

Generalni sekretar SDS, predsednik občinskega odbora in kandidat za svetnika Janez Mežan je uvodoma povedal, da v Mirni Peči v zadnjem času uspešno deluje lokalni odbor SDS. “Kar dve leti smo se trudili, da smo ga zopet postavili na noge, in danes smo pred vami nekateri, ki bomo kandidirali za svetnike in svetnice,” je dejal Mežan. Poudaril je, da v odboru podpirajo projekte, ki se ta trenutek že odvijajo v Mirni Peči, saj se v občini precej gradi. V novem mandatu bodo odpirali vse tiste projekte, ki jih ima občina že v načrtu in so vezani na evropski denar. Zagovarjajo sicer stališče, da je treba Mirno Peč razvijati čim bolj enakomerno.

Po Mežanovem mnenju so bile v preteklem mandatu zanemarjene lokalne ceste, zato bodo v tem mandatu poskušali v občinskem odboru SDS doseči, da se jih čim več posodobi in asfaltira. “Tretja stvar, ki bi jo izpostavil, pa je Muzej Lojzeta Slaka. V ta muzej želimo vključiti tudi muzej Toneta Pavčka in v staro šolo pripeljati še druge stvari, ki jih bo treba v prihodnje postaviti,” je še dodal.

V nadaljevanju so se predstavili drugi navzoči kandidati in kandidatke za svetnike in svetnice ter podali nekaj dodatnih točk programa.

Mama dveh osnovnošolk, žena, aktivna tekačica in nosilka strokovnega naziva poslovna asistentka/tajnica leta 2018 Maja Fink se je za kandidaturo odločila, ker ji je mar za ljudi in okolje, v katerem živi. “Lokalne ceste so bile v zadnjih letih zanemarjene. Izpostavila bi cesto na našem koncu, to je cesta Dolenja vas–Hrastje, ki je stara 35 let, nima primernega odvodnjavanja in zato potrebna celostne obnove,” je poudarila. Omenila je tudi občinsko industrijsko cono, za katero se iz bližnjega krožišča že gradi cesta. “Vsi vaščani smo za to, da ta cesta ostane primarna cesta, ki bo peljala v industrijsko cono. Pred leti je bila v načrtu še ena cesta, in sicer tista, ki pelje direktno mimo Dolenje vasi, vendar pa bi ta cesta razdvojila majhno vas, ki je že tako obdana z več cestami,” je poudarila Finkova. V svoji predstavitvi je izpostavila tudi težave mladih družin, ki se v zadnjem času množično priseljujejo v Mirno Peč. Dodala je: “Ogromno mladih v naši občini gradi hiše ali obnavlja stanovanja, za kar najemajo stanovanjske kredite. Predlog našega odbora tako bo, da se za mlade družine s stanovanjskimi krediti uveljavi posebna olajšava pri znižanem plačilu vrtca za najstarejšega otroka.”

Na listi SDS za občinski svet občine Mirna Peč je tudi dolgoletni predsednik občinskega turističnega društva Jože Barbo. Poleg tega že 13 let vodi tudi Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine ter je drugi mandat član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije. Leta 2011 je postal tudi prostovoljec Slovenije v turizmu. »Počaščen sem, da sem del lepe ekipe, ki se pripravlja za lokalne volitve, in v katero verjamem. V Mirni Peči smo tik pred odprtjem muzeja Lojzeta Slaka. Na istem mestu kasneje pričakujejo še muzej Toneta Pavčka. To pa za seboj potegne tudi dogajanje v okolici. Želimo napredek turizma v našem kraju, kjer pravzaprav orjemo ledino. Turizem do sedaj v naši občini ni bil razvit, zadnje tri ali štiri leta pa opažamo, da je vedno več obiskovalcev Mirne Peči ravno zaradi dejstva, ker je to kraj Toneta Pavčka in Lojzeta Slaka,” je poudaril Barbo.

Zaradi navedenega želijo v občinskem odboru povezati vse lokalne ponudnike v celoto, da bodo lažje sledili razvoju občine. Želijo, da bo imel kraj nekaj od turizma, predvsem od dnevnih obiskovalcev, ki pridejo v Mirno Peč. Med njimi pa bi želeli tudi prave turiste, ki bi v tem kraju tudi prespali, pri čemer izpostavljajo zidaniški turizem. Barbo je zaključil: “Turizem pa se lahko razvija samo v urejenem in čistem okolju, zato želimo pripraviti in urediti tako center kot okoliške vasi.”

Jože Strojinc, železničar, dolgoletni krvodajalec in prostovoljec pri Karitasu, je v svoji predstavitvi dejal, da se bo zavzemal za varnost otrok, pri čemer je izpostavil pločnike in več vasi, ki vodijo do osnovne šole: “Imamo novo in lepo osnovno šolo, nimamo pa varnih dohodnih cest do šole, nimamo pločnikov, nimamo infrastrukture.” Strojinc je izpostavil še dejstvo, da je v osnovni šoli vsako leto več otrok, ki imajo odločbe zaradi učnih in drugih težav. “Tudi občina bo morala pristopiti k temu problemu in sofinancirati kakšen del, da se bodo ti problemi čim hitreje reševali,” je dodal.

Ekipi SDS za občinski svet se je pridružila tudi Anamarija Mežan, ki se vsakodnevno vozi v Ljubljano, kjer v Državnem zboru RS deluje kot strokovna sodelavka v poslanski skupini SDS. K predstavljenemu programu je dodala še možnost odprtja knjižničnega oddelka novomeške knjižnice Mirana Jarca v Mirni Peči. “Smo ena redkih občin okoli Novega mesta, ki tega nimamo, in mislim, da je sedaj čas, da se o tem predlogu ponovno premisli. Načrti v zvezi s tem so v preteklosti že bili, v zadnjem času pa se o tem ni več razmišljalo,” je razložila Mežanova. Politiko razume kot del našega vsakdanjika, pravzaprav vse, kar se okoli nas dogaja – od gradnje lokalnih cest, vodovoda, šole … “Tako kot vsak dan v službi delam z ljudmi, za katere vem in verjamem, da jim je mar za državo, tako sem tudi vesela, da sem del ekipe za lokalne volitve v Mirni Peči, v kateri so ljudje, ki jim je mar, kaj se bo v naši občini dogajalo,” je zaključila, ob tem pa dodala, da verjame v dober rezultat na volitvah in ponovitev uspeha stranke z junijskih državnozborskih volitev.

Na listi kandidatov za svetnike in svetnice so še trije kandidati, ki jih na današnji novinarski konferenci zaradi službenih obveznosti ni bilo. To so Damjan Zupančič, dosedanji svetnik na listi SDS in direktor logistike v TPV Novo mesto, Bogdan Krevs, dolgoletni hišnik v osnovni šoli, ki ljubiteljsko deluje na področju kulture, in Franc Berus, strojevodja na Slovenskih železnicah, ki se ukvarja z zidaniškim turizmom.

Kandidate in kandidate je na novinarsko konferenco prišla podpret tudi Anja Bah Žibert, poslanka, izvoljenav Mirni Peči.

Dejala je, da verjame v ekipo, saj gre za paleto znanj in izkušenj, njihova stična točka pa je, da želijo dobro za Mirno Peč. Želijo spremembe na bolje, s konkretnim programom pa jih bodo zagotovo udejanjili.

A. L.