Stanje je nevzdržno: V Delnicah jutri protest proti migrantom

Razdejanje po migrantskem "obisku". Foto: Tomislav Majnarić

Jutri, v soboto, ob 12. uri bo v Delnicah, na Trgu 138. brigade Hrvatske vojske, v Gorskem kotarju, protest proti ilegalnim migrantom. 

Pobudnik in soorganizator protesta je Tomislav Majnarić, ki opozarja, da je stanje v Gorskem kotarju alarmantno. Navaja, da gre tu za vojsko delovno sposobnih ljudi, ki uničujejo vse, kar jim pride na pot. Iz meseca v mesec je slabše. “Ne sprašujemo se več, kdaj bodo napadli, temveč, katera vas bo to noč na udaru“, je za portal dnevno.hr dejal Majnarić.

Povedal je še, da protest podpira tudi policija. Pohvalil je policiste v Delnicah, ki svoje delo odlično opravljajo, vendar so kadrovsko podhranjeni.

“Na meji je potrebna vojska. Zaposleni v delniški policiji naredijo vse, kar lahko, ni pa jih dovolj,” navaja Majnarić.

Povedal je še: “Mrzijo vse, kar je krščansko. Kjerkoli vlomijo, vse razmečejo, lomijo križe, veliko potrebo opravljajo na stolih in posteljah. Uporabljajo časopise in revije, ki se nahajajo v planinskih domovih, ne zato, da se z njimi obrišejo, temveč, da svoj “izmet” pustijo na njih.” Povedal je še, da je bilo v nekatere domove vlomljeno tudi po desetkrat.

Majnarić je tudi sam planinec in je ogorčen tudi nad mediji, ki blokirajo pozive prebivalcev Korskega kotarja k ureditvi razmer in ne poročajo o njihovih težavah.

Zato so se domačini odločili stvari vzeti v svoje roke.

Organizatorji so na Facebook strani še objavili: »Čeprav smo pristojnim poslali več opozoril v povezavi z ilegalnimi migranti, od njih nismo prejeli nobenih odgovorov.”

Migrantska problematika, posebno v Primorsko-goranski županiji, je vse slabša, posebno so na udaru Gorski kotar, Lika in ostali. Čedalje pogostejši so vlomi v hiše, počitniške hiše, planinske domove, prihaja do kraj, migranti uničujejo tuje premoženje, za seboj pa puščajo neverjetne prizore.

Težko je z besedami opisati, kaj vse domačini najdejo po vlomih migrantov v njihove nepremičnine, so zapisali.

Sprašujejo se, kako dolgo bodo pristojni molčali o tem problemu. Zakaj mora biti domačine strah sprehodov po gozdovih, zakaj jih mora biti strah, ko pade noč in se bojijo, da jih bo nekdo okradel?

Sprašujejo se tudi, kdo bo domačinom poplačal škodo, ki so jim jo povzročili migranti. Znano? Povsem enake težave kot ob državni južni meji v Sloveniji.

Pri tem so bile doslej objavljene že številne fotografije planinskih domov na Janjčarici, Hahliću in Risjaku. Objavljena so bila tudi številna pričevanja planincev in skrbnikov planinskih domov. Navedeni planinski domovi pa so na stalnem udaru migrantov.

Vendar pa niso samo planinski domovi tisti, ki so tarča ilegalnih migrantov. Ti vdirajo tudi v družinske počitniške objekte in objekte v lasti gozdnih gospodarstev.

Turistična sezona v Gorskem kotarju je uničena, saj si nihče ne upa pripeljati turiste v te kraje.

Prireditelji zato vse pozivajo na protest, s katerega bodo poslali jasno sporočilo pristojnim, da je skrajni čas za ukrepabhe. To pa lahko storijo le s skupnimi močmi, so zapisali.

Navajajo še, da se v prihajajočih poletnih tednih pričakuje še povečan migrantski val iz BiH, stanje se bo zagotovo poslabšalo, če pristojni migrantov ne bodo zaustavili na državni meji.

Vir: Tomislav Majnarić (Facebook); dnevno.hr/

Gorski kotar je del Primorsko-goranske županije in predstavlja hribovito gozdnato področje med Karlovcem in Rijeko. Središče te regije je mesto Delnice, večja naselja pa so še Čabar, Gerovo, Tršće, Fužine, Lokve in Brod Moravice. Od tu do slovenske južne meje je le streljaj.

C. R.