Kočevje: Visoko izobraženi mladi se zaradi boljših priložnosti selijo v tujino

Pogovorni večer v Kočevju. Od leve proti desni (za mizo): Ivan Črnkovič, Lilijana Štefanič, Romana Tomc, Hubert Kosler in Jože Tanko.

V Kulturnem centru v Kočevju je sinoči potekal pogovorni večer na temo Kočevska v Evropi in Evropa na Kočevskem, kjer so sodelujoči razpravljali o aktualnih domačih in tujih temah.

Sodelovali so evropska poslanka Romana Tomc, poslanec v slovenskem parlamentu Jože Tanko, kostelski župan Ivan Črnkovič, tudi direktor podjetja Rotis, Hubert Kosler, direktor podjetja Yaskawa, in Lilijana Štefanič, direktorica občinske uprave Občine Kočevje.

Zbrani so se uvodoma dotaknili problematike brezposelnosti, ki se je na Kočevskem v zadnjih letih zmanjšala. Še vedno pa ostajajo problem visoko izobraženi mladi, ki se zaradi boljših priložnosti selijo v tujino. Romana Tomc je ob tem dejala, da sta podjetji, kot sta Rotis in Yaskawa, priložnost, “da mlade zadržimo doma, jim doma ponudimo možnost razvoja in ustvarjanja družine”. Hkrati pa je dolžnost države, da zagotovi tudi ostale pogoje, od stanovanj, do ustreznih socialnih transferjev, vrtcev in  podobno. Prav tako bi država podjetjem morala ponuditi ugodnejše okolje za delovanje. Opozorila je tudi, da je Slovenija izjemno požrešna država, da so davki visoki, Slovenci v tujini pa za enako delo prejemajo višje plačilo.

“Iskreno verjamem, da bi marsikateri podjetnik rad svojim delavcem ponudil višje plače, a visoki davki mu tega enostavno ne dovolijo. Ostati morajo namreč konkurenčni, tudi na tujih trgih,” je dodala.

V nadaljevanju so se sodelujoči dotaknili tudi (ne)uspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev, kjer ogromno sredstev ostaja neizkoriščenih, država pa je pri tem precej neuspešna. To so namreč edina razvojna sredstva za Slovenijo, zato je nedopustno, da jih država ne izkoristi, smo slišali sinoči.

Kočevje je sicer na tem področju precej uspešno. Lilijana Štefanič je pri tem predstavila projekt Rad te imam, Kočevska, s katerim, tudi s pomočjo evropskih sredstev mladim skušajo približati vse priložnosti, ki jih predstavlja lokalno okolje.

Sinočnje okrogle mize se je udeležilo okoli 50 ljudi.

C. R.