Šarec za CGP plačal neverjetnih 11.750 evrov

Logotip predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki ga je pripravila vlada Marjana Šarca (levo), in (desno) logotip, ki ga je izbrala vlada Janeza Janše. (Vir: Urad vlade za komuniciranje)

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu Evropske unije (EU), za kar so pripravili tudi celostno grafično podobo.

Pravzaprav je to naročila že vlada Marjana Šarca. Spomnimo, Šarec je vrgel puško v koruzo in odstopil z mesta predsednika vlade že konec januarja 2020. Slovenija bo začela predsedovati EU 1. julija 2021.

Kar poldrugo leto ali še več pred tem pa je Šarčeva vlada naročila izdelavo grafične podobe za slovensko predsedovanja Svetu EU. In za to najela oblikovalca Gregorja Ivanušiča.

In cena za grafično podobno? Neverjetnih 11.750 evrov. Tolikšen je bil dogovor in račun za logotip, kot je na levi strani uvodne fotografije.

Vlada Janeza Janše s tem ni bila zadovoljna, želela je okrepiti evropska sporočila, zato je zavrgla logotip in ga nadomestila. Novo celostno grafično podobno predsedovanja Slovenije EU so predstavili pretekli teden (pretekli teden).

Pripravil jo je eden od zaposlenih v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi mag. Uroš Urbanija. In stroški? Ni jih bilo, saj je avtor zaposlen v uradu in je to pripravil v rednem delovnem času.

In ne samo stroški. Velika, ogromna razlika je tudi v kakovosti in povednosti celostne grafične podobe in logotipov. Šarčevo je prazno in brez povedi, kot bi se malo igrali v otroškem vrtcu. Sicer pa presodite sami. Je pa 11.750 evrov 12 takratnih povprečnih neto plač v letu. Nekomu ni bilo treba delati celo leto! Sicer pa ni kriv avtor, temveč tisti, ki so to sprejeli in plačali z našim denarjem!

Celostna podoba in logotip za predsedovanje Slovenije Svetu EU, kot ga je potrdila Janševa vlada.

M. D.