Od polnoči vstop na Hrvaško možen takoj po drugem odmerku cepiva

Fotografija je simbolična.

Državljani držav članic Evropske unije (EU) in schengenskega območja bodo od polnoči na Hrvaško brez omejitev lahko potovali takoj, ko se bodo cepili z drugim odmerkom cepiva proti covid-19, je danes povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. 

Doslej so potniki za vstop na Hrvaško morali počakati najmanj 14 dni po drugem odmerku oziroma po prvem odmerku cepiva, če je od takrat minilo 22 dni.

Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite pojasnil, da so tehnične podrobnosti na meji dodatno sprostili, da bi odpravili določene dvome in olajšali prehod čez mejo.

Povedal je še, da bodo od sobote gostinski lokali, pekarne, casinoji in igralni saloni lahko podaljšali obratovanje do polnoči. Zdaj smejo biti odprti do 23. ure. Gostinski lokali, ki ne strežejo hrane, pa bodo smeli še naprej obratovati le na terasah.

Podaljšali so omejitve na prireditvah na 100 udeležencev, lokalnim oblastem pa so priporočili, naj ne organizirajo javnih dogodkov, kot je množično spremljanje nogometnih tekem.

Organizatorji različnih dogodkov, kot so poročne zabave, koncerti, gledališke in kino predstave, bodo lahko uporabljali evropska digitalna covidna potrdila za prijavo udeležencev. Pod enakimi pogoji bodo omogočili tudi spremljanje različnih športnih dogodkov.

Znova bodo odprli šolske športne dvorane za treninge in tekmovanja ter prostore za konference in kongrese ob spoštovanju vseh epidemioloških ukrepov.

Spremenjeni ukrepi naj bi veljali predvidoma do konca junija, odvisno pa bo predvsem od epidemiološkega stanja v državi.

M. D.