Poziv epidemiologa: Starejši od 60 let naj se čim prej cepijo proti covidu-19

Mario Fafangel, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) (vir: Twiter)

Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Slovenija je v EU na prvem mestu po številu okužb in incidenci.

Kot enega izmed poglavitnih ukrepov je izpostavil cepljenje proti covidu-19 – tako osnovno cepljenje, za starejše od 60 let pa je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka.

Fafangel je priporočil nošenje zaščitnih obraznih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

Reprodukcijsko število okužb trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo.

Stanje v bolnišnicah je za zdaj še stabilno, a se bo število covidnih bolnikov kmalu začelo povečevati. Ob tem je priporočil nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je v sredo napovedal okrepljeno promocijo cepljenja proti covidu-19. Ta se bo  začela, ko bo v Slovenijo prišlo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron.

Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila v ponedeljek, Ostrc pa pravi, da bodo prvi odmerki tega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov. V Sloveniji je od tega tedna za cepljenje na voljo Pfizerjevo cepivo, ki deluje proti prvotni različici koronavirusa in različic omikron BA.1.

Včeraj so v Sloveniji potrdili 2402 okužbi, v torek 2532 in v ponedeljek 3509 okužb. V bolnišnicah je 105 obolelih s covid-19, od tega jih je 13 v intenzivni terapiji.

V zadnjih dneh je okužba potrjena približno pri tretjini testiranih, oboleli umirajo, včeraj so umrli trije bolniki s covid-19. Doslej že 6802.

M. D.