Zlizanost glavnih medijev s stranko Gibanje Svoboda in vladajočo koalicijo

Poslanec Žan Mahnič (vir: X, arhiv)

Poslanec Žan Mahnič je na včerajšnji novinarski konferenci uvodoma povedal, da je bilo čez poletje dokazano, kar so v SDS že dolga leta trdili, to pa je prepletenost mainstream medijev, slovenskih novinarjev, njihovih urednikov in tudi lastnikov določnih medijev z levo politično opcijo.

Dodal je, da smo v zadnjih tednih dobili “konkretno potrditev o zlizanosti medijev s stranko Gibanje Svoboda in z vladajočo koalicijo”.

Uvodoma je omenil portal Necenzurirano, ki je nastal leta 2020, ko se je kazalo, da se bo oblikovala tretja vlada Janeza Janše. Omenjeni portal je prek povezav, ki so jih imeli z določenimi v policiji, neprestano blatil vlado Janeza Janše, SDS in premierja Janšo, je dodal in nadaljeval: “Vsi, ki so bili del teh povezav, pa so danes v samem vrhu policije in ministrstva za notranje zadeve.”.

Vsi trije novinarji portala Necenzurirano so namreč za svoje delo prejeli bogate nagrade. “Tomaž Modic je postal svetovalec oz. sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije, Vesna Vuković je postala PR-ovka v stranki Gibanje Svoboda, žena Primoža CirmanaPetra Bezjak Cirman pa je postala direktorica Urada Vlade RS za komuniciranje,” je naštel.

Omenil je tudi, da je prejšnji teden novinar Marcel Štefančič vodil vladno novinarsko konferenco na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Ta teden pa smo izvedeli, da celo predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Luka Lukić prevzema vodenje inšpektorata za delo.

Kot je dejal Mahnič, smo že globoko v predsedniški tekmi, v kateri je ena od kandidatk za predsednico Republike Slovenije, to je Nataša Pirc Musar, celo priznala, da je njen mož Aleš Musar skušal vplivati na medije. Konkretno na medije, ki so pod lastništvom Martina Odlazka in njegovega sorodstva na način, da se je dobil s Tomažem Veselom, sodelavcem Martina Odlazka.

Mož predsedniške kandidatke je Vesela spraševal, “kaj je potrebno, da bo imela Nataša Pirc Musar mir”.

Poslanska skupina SDS zato predlaga širitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanka Mojca Šetinc Pašek, na celotno medijsko shemo, ki jo ima Martin Odlazek, na medijsko skupino Media24 in z njo lastniško oziroma poslovno povezane vse družbe, SEE M. & C. d.o.o.KCA d.o.o.Media Partner d.o.o. in z njimi lastniško oziroma poslovno povezane vse družbe. Gre torej za portal Necenzurirano, za Primoža Cirmana in za Vesno Vuković.

Martin Odlazek pravi medijski oligarh

Želijo, da se razišče tudi, kaj se je dogajalo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima v lasti družbo Salomon, medijsko skupino Media24 in z njo lastniško oziroma poslovno vse vezane družbe.

Predlagajo tudi širitev preiskovalne komisije na področju (ne)ustreznosti zakonodaje, ki ureja področje ustanavljanja medijev, financiranje, lastništvo oziroma deleže lastništva ter preprečevanje medijske koncentracije, saj je na tem področju Martin Odlazek postal pravi medijski oligarh z vsemi mediji, ki jih ima.

Preiskava tudi Pro Plus v povezavi s Telekomom Slovenija

Nadalje v SDS predlagajo, da se preiskava razširi na podjetje Pro Plus oziroma Telekom Slovenije. Pri tem v SDS navajajo, da je treba ugotoviti morebitno politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprave in organa nadzora Telekoma Slovenije, zaradi sklenitve pogodbe z gospodarsko družbo Pro Plus leta 2016.

Na podlagi te pogodbe je namreč družba Pro Plus kar za 12-krat povišala nadomestilo za predvajanje svojih petih programov v omrežju Telekoma Slovenije.

Preiskava več kot 60 različnih medijev v lasti Odlazkovih

Nadalje je treba pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine financiranja in poslovanja gospodarskih družb Salomon, medijske skupine Media2 in z njo lastniško oziroma poslovno vseh vezanih družb, SEE M. & C.KCAMedia Partner (ta je izdajatelj spletnega portala Necenzurirano) in z njimi lastniško oziroma poslovno vseh vezanih družb.

Mahnič je še dodal, da je treba pregledati več kot 60 različnih medijev, ki jih obvladuje Martin Odlazek, med dnevnimi časopisi na primer Svet24, Športni dnevnik, Ekipa, dva regionalna tednika, tudi tednik Reporter. Omenil je tudi radijske postaje, kot so Radio 1, Radio Aktual, Radio Salomon, Radio Celje, Radio Krka, Radio Ptuj, in tako dalje.

s širitvijo preiskovalne komisije želijo pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine sklepanja oglaševalskih pogodb z izdajatelji omenjenih medijev, ki so jih z njimi ali med seboj sklenile gospodarske družbe Telekom SlovenijePro PlusPetrolHolding Slovenskih elektrarn oziroma celotna skupina HSESlovenske energetska družbaGEN-I, trgovanje in prodaja električne energije, SavaPozavarovalnica Sava in Modra zavarovalnica.

Poslanska skupina SDS predlaga, da preiskovalna komisija ugotovi, ali so nakazila tem podjetjem kakorkoli vplivala na potek kampanje za volitve v Državni zbor leta 2022 ter ali je skupina Martina Odlazka in določenih podjetij v posredni ali neposredni državni lasti financirala politično kampanjo stranke Gibanje Svoboda.

Potrebno je preveriti tudi informacije, in sicer, da je SEE M. & C., podjetje Vesne Vuković, prejelo dobrih 100.000 evrov od podjetja GEN-I34.000 evrov od svetovalnega centra BRIO, kjer je bil lastniško povezan sedanji minister za finance Klemen Boštjančič73.000 evrov od Adventura Investments ter 60.000 evrov od podjetja Gorenje, čigar takratni predsednik uprave Žiga Debeljak je danes gospod stotih funkcij (DUTB, GEN-I, Telekom, SDH).

Mahnič je spomnil, da je Odbor za kulturo leta 2020 sprejel sklep, da morajo pristojni preveriti lastniško koncentracijo medijev, ki so v lasti Martina Odlazka, vendar se do danes na tem področju ni nič zgodilo. Dodal je, da je bil lani prav tako sprejet sklep, da je potrebno preveriti lastništvo medijev Martina Odlazka ter da se tudi na tem področju do danes ni nič zgodilo.

Mojca Šetinc Pašek se je strinjala z razširitvijo preiskave

Mahnič je spomnil še na govor, ki ga je imel ob ustanavljanju parlamentarne preiskovalne komisije. Takrat je predsednico komisije Mojco Šetinc Pašek vprašal, ali je za to, da se preišče vse, da ne bomo dobili občutka, da je ta komisija ustanovljena izključno z namenom “lova na čarovnice” v smislu, da se preiskuje Slovensko demokratsko stranko, ki se jo je preiskovalo že prejšnja dva mandata, čeprav nikoli ni prišlo do nobenih ugotovitev. Mojca Šetinc Pašek je takrat rekla, da je za to.

Ob koncu novinarske konference je Žan Mahnič dejal, da širitev preiskovalne komisije ne bi smela biti problem.

“Če nič ne skrivajo, če se Gibanje Svoboda zakonito financira, če so zakonito financirali svojo kampanjo za državnozborske volitve leta 2022, potem bodo našo zahtevo tudi podprli,” je zaključil.

Posnetek novinarske konference poslanca Žana Mahniča, 14. september 2022:

Vir 

Medijska hobotnica družine Odlazek:

Odlazkova hobotnica

Vir: Arhiv MD

A. L.