Okužbe v Domu starejših občanov Novo mesto

(vir: DSO Novo mesto, spletna stran)

V Domu starejših občanov Novo mesto so okužbo na novi koronavirus potrdili pri 46 stanovalcih in petih zaposlenih. Pri obojih pa gre za okužbe predvsem na dementnem oddelku.

Včeraj so mediji poročali, da so okužbo potrdili pri skoraj 80 odstotkih stanovalcev oddelka za dementne. Te so 27. decembra sicer cepili, v naslednjih dneh pa so okužbo odkrili pri 46 stanovalcih. Ves oddelek za dementne so razglasili za rdečo cono.

Po navedbah direktorice mag. Milene Dular okuženi bolezen prestajajo z različnimi, pretežno blažjimi bolezenskimi znaki. Nekateri starostniki omenjenega oddelka imajo tudi pridružene bolezni. Dvema so morali pomagati s kisikom, eden od okuženih stanovalcev s pridruženimi boleznimi pa je umrl.

V bolnišnico niso prepeljali nikogar od okuženih, po mnenju zadolženih zdravnikov pa bodo preostali okuženi stanovalci bolezen prestali ob blažjih bolezenskih znakih.

Kako je prišlo do okužbe, še niso ugotovili. Možna je predhodna ali kakšna drugačna okužba s koronavirusom, vsekakor pa za to ne krivijo cepiva, je poudarila Dularjeva.

Vse stanovalce tega oddelka so sicer pred cepljenjem 22. decembra testirali s PCR testi, vsi pa so imeli negativen izvid na koronavirus.

Pri zaposlenih v novomeškem domu starejših so okužbo z novim koronavirusom odkrili še pri petih od devetih cepljenih, del zaposlenih so namreč cepili istočasno s stanovalci 27. decembra. Okuženi so trije zaposleni z oddelka za dementne in dva z drugih oddelkov.

V Domu starejših občanov Novo mesto bodo cepljenje proti covidu-19 nadaljevali v prihodnjih dneh oz. takoj ko dobijo nove odmerke cepiva.

O tem, da so okužbo potrdili po cepljenju, so sinoči razpravljali tudi v Odmevih na TV Slovenija. Dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo je poudaril, da okužba nikakor ni povezana s cepljenjem. To ni mogoče, virus je v tem času vstopil v dom po drugi poti.

Znano je sicer, da sta pri cepljenju predvidena dva odmerka cepiva v razmaku 21 dni. Prof. dr. Roman Jerala je hkrati pojasnil, da so rezultati cepiv Pfizerja (trenutno se v Sloveniji cepi s tem cepivom) in Moderne pokazali zelo dobro delovanje že po prvem odmerku. Podatki zaenkrat kažejo, da je zaščita po prvem odmerku okoli 90 odstotkov.

Čas od cepljenja do učinkov pa je več dni. V novomeškem domu starejših so okužbe potrdili, kot kaže, ravno v tem vmesnem času in ni povezav s cepljenjem, če povemo poenostavljeno.

J. M.