Odsvetujejo vsa nenujna potovanja v tujino

Vodja Konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da je okoli 20. februarja na tanzanijskem otoku Zanzibar umrl slovenski državljan. Vzrok njegove smrti ni znan. Šter je ob tem poudaril, da ministrstvu za zunanje zadeve še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino.

Tanzanijske oblasti so slovensko veleposlaništvo v Kairu obvestile, da je okoli 20. februarja umrl slovenski državljan, ki je bil na turističnem potovanju v lastni izvedbi na otoku Zanzibar v Tanzaniji.

Umrl je po nekaj tednih v bolnišnici, je povedal Šter. Vzrok smrti je v dokumentaciji tanzanijskih oblasti tako splošen, da se slovenske oblasti ne morejo sklicevati nanj, je pojasnil vodja konzularne službe na MZZ.

“To si morda razlagam na način, da kakšnih posebnih ugotovitev službe, ki je ugotavljala vzrok smrti, ni navedenih prav zato, da lahko ostane ta primer kot eden od mnogih in se nadalje ne ugotavlja konkretnosti,” je dejal Šter.

Kolegi na veleposlaništvu v Kairu so sicer opozorili, da se Zanzibar promovira kot otok, ki ima samo rajske plaže, virus in bolezen pa tja ne sežeta, je še povedal Šter.

Tiste, ki se kljub pandemiji odločijo za potovanje, je Šter ob tem pozval, naj upoštevajo vse previdnostne ukrepe. Po vrnitvi pa naj zdravstvenim službam omogočijo, da bodo to lahko vključile v preventivne aktivnosti, ki bodo preprečile vdor kakšne od nevarnejših oblik virusa v državo.

Povedal je, da na konzularnem sektorju vsak dan prejmejo med 50 in 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. Večinoma gre za vprašanja, na katera spraševalci odgovore že imajo.

V tujino le, če je res zelo nujno

Ministrstvo državljanom še vedno odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino. Nujnost je vezana na razlog, ki zares prevlada in nam je v vitalnem interesu. Razlog ne more biti, da je nekdo vplačal turistični vavčer, ki bo propadel.

Odsvetujejo tudi potovanja na smučanje v državah nekdanje Jugoslavije, za katera se je odločilo kar precej Slovencev.

Šter je še izpostavil, da je tudi na podlagi četrtkovega zasedanja voditeljev Evropske unije možno zaključiti, da bodo države močno omejile nenujna potovanja.

Opozoril je, da se razmere v osrednjem in vzhodnem delu Evrope razmere poslabšujejo, zaradi česar države zaostrujejo nadzor na mejah.

“Tako se potovanja, ki so bila v nedavni preteklosti še dokaj normalno izvedljiva, zdaj izkažejo za komajda izvedljiva ali pa zelo tvegana,” je poudaril Šter.

M. D.