Odbor DZ podprl predlog SDS, da je za postavitev azilnega doma potrebno soglasje občanov

V Središču ob Dravi in Brežicah odločno nasprotujejo vzpostavivi azilnega doma brez njihovega soglasja.

Odbor DZ za notranjo politiko je včeraj potrdil predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki uvaja predhodno soglasje občine glede nastanitve migrantov ali vzpostavitve azilnega doma. Predlog, ki ga je podala SDS, je pomagal na odboru izglasovati poslanec Svobode Dejan Süč, a za zdaj še ni jasno, ali bo dokončno potrjen tudi na plenarni seji.

 

Predlog novele zakona o lokalni samoupravi uvaja obvezno soglasje občinskega sveta pred sprejemom sklepa vlade o nastanitvi migrantov ali vzpostavitvi azilnega doma ali njegove izpostave na območju občine. Kot je na seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pojasnil Branko Grims (SDS), so nujno sejo odbora zahtevali zaradi odločitve vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira izpostavi azilnega doma.

V SDS so prepričani, da sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav predstavlja visoko varnostno tveganje za lokalne prebivalce, poleg tega pa se vlada z njimi o tem ni pogovarjala. “To je konec slovenske samouprave,” je dejal Grims. Po njegovih besedah člen o obveznem soglasju občinskega sveta pred sklepom vlade o nastanitvi migrantov, daje možnost lokalnim prebivalcem, da se zaščitijo pred samovoljo države.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je povedal, da vlada ne podpira predloga. Zahtevano predhodno soglasje lokalnih skupnosti pred vzpostavitvijo izpostav azilnega doma bi po mnenju vlade lahko privedlo do onemogočanja vzpostavitve azilnih domov.

Kljub nasprotovanju poslancev koalicije je bil predlog ob podpori poslanca Svobode Dejana Süča s sedmimi glasovi za in šestimi proti sprejet. Gre sicer za odločitev, ki jo mora državni zbor potrdili še na plenarni seji. Tam pa se lahko še kaj spremeni.

A. V.