Glasovanje slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu o prerazporejanju ilegalnih migrantov

Evropski parlament, glasovanje za kvote migrantov, 10. april 2024. Od sedmih poslancev iz Slovenije sta bila proti le Romana Tomc in dr. Milan Zver.

V Evropskem parlamentu so 10. aprila 2024 odločali o migracijskem paktu in ga potrdili. Proti prerazporejanju migrantov po državah sta glasovala le dva slovenska poslanca: Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS/EPP).

Ostali slovenski poslanci so migracijski pakt potrdili, med njimi je bila tudi Ljudmila Novak iz stranke Nova Slovenija (NSi).

Le nekaj dni pozneje pa Novakova, ki bo junija ponovno kandidirala za evropsko poslanko, prek spleta razglaša, kako nasprotuje migracijam in podpira vzpostavitev hitrega vračanja nezakonitih migrantov v njihove izvorne države.

Njeno zdajšnje mnenje pa ni skladno s tistim, za kar je glasovala še pred dobrim tednom dni. Priča smo torej prvemu sprenevedanju.

Glasovanje o kvotah ilegalnih migrantov 10. aprila je pokazalo, da se z prerazporejanjem (uvozom) migrantov v Slovenijo strinjajo: Franc Bogovič (SLS), Klemen Grošelj, Irena Joveva (oba Gibanje Svoboda), Matjaž Nemec (SD) in Ljudmila Novak (NSi). Milan Brglez (SD) se glasovanja ni udeležil, pripravljal se je na kongres SD.

Evropski poslanec Milan Zver in evropska poslanka Romana Tomc: Edina, ki jima je v EU mar za Slovenijo. (vir: arhiv)

A. L.