10 let belokranjske skupine Šole zdravja v Kanižarici 

Skupina Društva Šola zdravja v Kanižarici pri Črnomlju (foto: Mojca Šikonja)

V ponedeljek, 15. aprila, so v skupini Društva Šola zdravja (DŠZ) v Kanižarici pri Črnomlju praznovali 10. obletnico skupne jutranje vadbe. Pohvalo in nagrado je prejelo 13 zvestih članov, podelili sta jih predsednica DŠZ Zdenka Kavčič in podpredsednica Mojca Šikonja.

Na skupni vadbi in praznovanju so se jim pridružili tudi sošolci iz skupine Črnomelj in Tanče Gore. Skupino v Kanižarici že deset let vodi Bernarda Ravnikar.

Pred desetimi leti je takole opisala začetke njihove skupine: “Smo skupina iz majhnega kraja blizu Črnomlja, v kateri je 17 aktivnih članov, in sicer 14 žensk in trije moški. Povprečna starost je 65 let. Smo zelo pridni in disciplinirani, nikoli ne zamujamo in malokdaj kdo manjka, skratka imamo se zelo lepo. Ko sem v začetku povprašala nekaj žensk, če bi hodile na jutranjo vadbo, sem bila prav presenečena, ker ni nobena odklonila, tako sem si rekla: “pa začnimo!”. Skoraj cel mesec smo se vozili v Črnomelj k naši Lidiji. Ko smo vaje osvojili, smo šli “na svoje” in 15. aprila 2015 bomo upihnili že prvo svečko.”

Te dni, 15. aprila 2024, so upihnili že deseto svečo!  Trenutno jih je v skupini 13 (od tega 10 žensk in 3 moški), povprečna starost v skupini danes pa je 77 let, najstarejša članica ga. Angela Silič je letos napolnila 93 let. Vprašali smo vodjo Bernardo Ravnikar, kaj lahko sporoči drugim, ko zdaj že 10 let vztraja pri redni jutranji vadbi: “Želela bi sporočiti mlajšim, da naj se nam pridružijo, jaz sem 70 let stara, pa sem zaenkrat najmlajša v skupini. Sama pa sem začela s to telovadbo, ko sem jih imela 60. Seveda, leta prinesejo svoje, ampak če ne bi telovadila, bi bilo še hujše. Zelo se imamo lepo in priporočam telovadbo “1000 gibov” vsakemu. Zato se nam kar pridružite, vse generacije so dobrodošle”.

Za povečanje kliknite na fotografijo: 

Besedilo: Neda Galijaš

Foto: Mojca Šikonja