Obsojena ugrabitelja sta se s tožilstvom dobro izpogajala

Dva ugrabitelja 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca sta na novomeškem sodišču priznala krivdo za ugrabitev, za kar jima je sodišče izreklo po eno leto in devet mesecev zapora. Po prestani kazni ju bodo za pet let izgnali iz države. Ker nimata prihodkov so ju oprostili plačila stroškov sodnega postopka.

Postopek zoper tretjega ugrabitelja je sodišče izločilo, saj mora najprej preveriti njegovo dejansko starost.

Tretji član hudodelske združbe, Alžirec, namreč trdi, da je mlajši od 18 let, medtem ko je po podatkih iz sodnega spisa in podatkih, ki jih je ob zaprosilu za azil povedal policiji, polnoleten.

Ugrabitelja, ki sta krivdo priznala, sta se na zaslišanju opravičila Mirku Moravcu in Sloveniji ter dogodek obžalovala.

Obsojenca s tolmačem.

Ugrabitev sta opravičevala, češ da sta imela zaradi dolgotrajne poti v Evropo psihične in fizične težave, zaradi česar se nista povsem zavedala svojih dejanj. Alžirec je povedal, da je na pot odšel septembra lani, to je dobrih sedem mesecev pred ugrabitvijo, Maročan pa decembra lani. Želela da sta si le priti v eno izmed varnih držav v Evropi.

Ugrabitelji so bili: Abidi Omar, Boutrid Oubi in Kadfe Abdkarim.

V izreku sodbe je sodnica Betka Šimc vsakemu od obsojenih za rop izrekla po deset mesecev zapora, za ugrabitev po sedem in za odvzem avtomobila po šest mesecev zapora. Nato je kazni združila in vsakemu izrekla enotno kazen po eno leto in devet mesecev zapora. Denarne kazni ugrabiteljema sodišče ni izreklo.

Dogovor oziroma sporazum o dosojeni kazni so sklenili tožilstvo in obsojena oziroma v njunem imenu odvetnika, sodišče je temu sledilo.

Sodnica je v ustni obrazložitvi sodbe še dejala, da sta se obtožena s tožilstvom dobro izpogajala, kar je pripisala temu, da je tožilstvo verjetno upoštevalo njuno mladost. A mladost obeh po mnenju sodnice ne more biti opravičilo za to, kar sta naredila. Poudarila je, da sta oba iz svojih držav odšla iz strahu za življenje, hkrati pa sta sama nekoga pahnila v položaj, da se je moral bati za življenje. “Verjamem, da sta dejanje storila, ker sta želela priti v varno državo. A izbrala sta napačen način, ker cilj ne opravičuje sredstva,” je dejala.

Obtožena sta imeli na sodišču zagovornika po uradni dolžnosti, tega ima tudi tretji osumljeni, ki zdaj trdi, da je mladoleten. Na sodišču je bil tudi tolmač.

Kaj je zapisalno v obtožnici?

Obtožnica jih po navedbah tožilca bremeni, da so vsi trije ugrabitelji 8. maja letos z nožem pristopili do Moravca, mu zvezali roke, noge in usta ter zahtevali denar. Vzeli so mu ključe od avta in pregledali klet, da bodo odnesli, kar je odnesti mogoče. Nato so ga z namenom, da jih ne bi mogel prijaviti policije, strpali v avto in šest ur vozili do italijanske meje. Tam so mu prerezali vrv na rokah, zapustili avto in odšli čez mejo. Vzeli so mu torbico, komplet nožev in svetilko.

Kdo sta obsojena ugrabitelja?

Oba Alžirca sta danes povedala, da imata končano srednjo šolo, sta brez poklica, samska in brez otrok. Eden izmed njiju je povedal, da je želel v Evropo, da bi tam delal in študiral ter da je v svoji državi manjšina, ki je preganjana.

25-Maročan pa je povedal, da je svojo državo, kjer je živel povprečno življenje srednjega sloja, zapustil, ker v Maroko že eno leto trajajo demonstracije. Povedal je, da ima končane štiri razrede osnovne šole, da je samski, brez otrok in da zna komaj kaj pisati.

Sodišče ju je oprostilo plačila sodnih stroškov

Obema je sodišče danes tudi podaljšalo pripor do začetka prestajanja zaporne kazni, ki sta jo na lastno željo začela prestajati takoj oziroma še pred pravnomočnostjo sodbe. Pri tem je sodnica dejala, da jima je pripor podaljšala, ker sta pokazala, da sta nevarna.

Sodnica je med drugim tudi povedala: “Kot imata vidva pravico do varnega življenja v svojih državah, imajo prebivalci Slovenije enako pravico!”

Dejala je še, da si niti pomisliti ne upa, kaj bi se zgodilo, če bi bil Moravec slabega zdravja.

Ker nimata prihodkov, ju je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov, bosta pa morala ugrabljenemu Mirku Moravcu plačati 213 evrov stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila (njegovo je bilo namreč v dogodku poškodovano).

Mirko Moravec od obeh (večinoma zaradi strahu, načetega zdravja in drugih posledic ugrabitve) zahteva skupno 50.000 evrov, a ga je sodišče danes napotilo na pravdo. Ocenilo je namreč, da bi dokazovanje preostale škode preveč zavleklo postopek.

C. R.