V zadnjih vzdihljajih še kadrovali in poskrbeli za svoje

Tako so se veselili in muzali avgusta 2018, Danes so zgodovina.

Slovenija je z včerajšnjim dnem ostala brez vlade s polnimi pooblastili. Državni zbor se je namreč seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja predsednika vlade, s tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle. Šarec se je torej poslovil in odnehal, ko je ugotovil, da nalogi ni kos in da tega ne zmore.

Ni pa ta vlada odšla kar tako. V zadnjih vzdihljajih je tudi kadrovala in poskrbela še za svoje ključne ljudi. Postorili so še to, kar jim ni uspelo že prej.

Za člana nadzornega sveta državne SID banke so imenovali Antona Ropa, za državnega sekretarja na ministrstvu za kohezijo in črpanje evropskih sredstev Aleša Bucika, še pred tem so za direktorja Zavoda RS za zaposlovanje imenovali Mitjo Bobnarja. Hkrati je vlada z mesta direktorja Javnega zavoda RS za transfuzijsko medicino razrešila še Branka Matjašca.

Ropa je za nadzornika v SID banki predlagalo ministrstvo za kohezijo in črpanje evropskih sredstev, ki ga vodi nova ministrica Angelika Mlinar iz stranke SAB (vodi jo Alenka Bratušek). Tudi 63-letni Aleš Bucik, nekdanji župan občine Renče-Vogrsko, je član stranke SAB. Rop je nekdanji predsednik stranke LDS, Bucik pa je v letu 2018 kandidiral za poslanca na listi SAB, ni bil izvoljen, načrti o tem, da bo imenovan za državnega sekretarja, so stekli takoj po volitvah. In se zadnji dan pred padcem vlade tudi uresničili. Čemu je bilo to potrebno in kaj bo to pomenilo (predvsem zanj), bo kmalu pokazal čas.

Mitja Bobnar (vir: si.linkedin.com)

Prejšnji četrtek, ko se je že nedvomno vedelo, da je s to vlado nepreklicno konec, ne glede na to, kaj zatrjujejo v javnosti, so za direktorja Zavoda RS za zaposlovanje imenovali Mitjo Bobnarja, s petletnim mandatom, vse do leta 2025.

Kadrovanje na Zavodu za zaposlovanje je šlo povsem mimo javnosti, kar je glede na pomembnost tega mesta in glede na dogodke ob prejšnjih imenovanjih direktorja precej nenavadno. Iz sporočila po seji vlade prejšnji četrtek je razvidno, da je Mitja Bobnar postal direktor na predlog ministrice Ksenije Klampfer (SMC), ki je »ocenila«, da je Bobnar najboljši kandidat za direktorja in je vladi predlagala, naj ga imenuje na to mesto.

Iz dosedanjih objav je nadalje razvidno, da je Bobnar gimnazijo obiskoval v Novem mestu, zato je to pritegnilo našo pozornost. Mitjo Bobnarja smo nato prosili za več podatkov, tudi o njegovi izobrazbi, referencah, zaposlitvah in morebitnem članstvu v kateri od političnih strank, vendar na naša vprašanja ni odgovoril. Kar je precej nenavadno in zgovorno ter je še dodatno pritegnilo našo pozornost.

Obrnili smo se tudi na ministrstvo za delo, ki ga vodi Klampferjeva, od koder so nam pojasnili, da je bil razpis za direktorja Zavoda v Uradnem listu RS objavljen 29. novembra 2019. Nanj je prispelo 6 vlog, dva kandidata od šestih nista izpolnjevala pogojev. Izmed preostalih štirih je posebna komisija, ki jo je pred tem imenovala ministrica, izbrala dva kandidata, ministrica je izbrala Bobnarja.

Glede na podatke v bazi Cobiss lahko sklepamo, da je Bobnar na Ekonomski fakulteti v Ljubljani diplomiral leta 2000 z nalogo Analiza organizacijske strukture poslovnega sistema Unichem. Pri nalogi je glede na navedbe sodeloval tudi Marko Bošnjak, zdajšnji viceguverner Banke Slovenije, ki velja za kader Liste Marjana Šarca (LMŠ).

Ksenija Klampfer (vir: gov.si)

Bobnar je tudi sicer izbira Klampferjeve iz Slovenskih Konjic, ki velja za eno od bolj nesposobnih ministrov in ministrico, ki ima rada prestiž in (službeni) BMW serije 5 tudi za zasebne namene. Na ministrstvo ga je pripeljala že lani, sprva na mesto začasnega vršilca dolžnosti direktorja Direktorata za trg dela in zaposlovanje. Nato so pripravili uradni natečajni postopek in (pričakovano) je bil izbran Bobnar, kar je pri prejšnjih kadrih iz vrst SD povzročilo precej nejevolje.

Bobnar je svojo karierno pot po poročanju Večera, kjer so se oprli na informacije na internetnem portalu za delodajalce in iskalce zaposlitev, začel pred dvajsetimi leti. Začel je v podjetju Unichem, nato nadaljeval v Kmetijski zadrugi Krka iz Novega mesta, kjer je bil zaposlen v prodajni službi.

Večer je tudi poročal (vir), da je bil med letoma 2005 in 2007 zaposlen v Ključavničarstvu Kanja Brege. Od leta 2008 do februarja 2015 je delal v podjetju MM, kjer je svetoval glede vlaganj v Sloveniji in tujini ter glede inženiringa storitev komercialne gradnje. Od marca 2016 do junija 2017 je bil zaposlen v podjetju Trimo Trebnje, kjer je skrbel za nabavo strateških surovin in koordinacijo sodelovanja. Nato se je zaposlil v podjetju Akrapovič, kjer je opravljal delo menedžerja za logistiko nabave, zaposlen naj bi bil pol leta, od tam je s Šarčevo vlado prišel na ministrstvo za delo, po njihovi izbiri najprej za vršilca dolžnosti (v. d.) direktorja direktorata za trg in zaposlovanje. V letu dni je nato prišel do direktorja Zavoda RS za zaposlovanje.

Dodajmo, da Bobnarjevo imenovanje med poznavalci vseeno ni šlo mimo povsem neopazno. Prejeli smo celo podatek, da je Bobnar v sorodu z nekaterimi znanimi Novomeščani, pa tudi z generalno direktorico Policije mag. Tatjano Bobnar.

Slednja nam je prek službe za stike z javnostmi sporočila, da nista v sorodu in da Mitje Bobnarja ne pozna. Slednji pa na naše vprašanje o morebitnih drugih povezavah ni odgovoril, tako kot tudi na ostala vprašanja ne.

J. M.