Mlada družina Bukovec iz Novega mesta deležna trojne sreče

Tjaša in Gregor Bukovec s trojčki: Hano Loti, Lano Nio in Nikom (foto: podjetje Radenska)

Rojstvo dveh deklic in dečka, ki so na svet prišli skoraj istočasno, je bilo tretje in hkrati zadnje rojstvo trojčkov v Sloveniji v letu 2018. Trije tovrstni porodi so tudi statistično povprečje zadnjega desetletja, v lanskem letu pa je prav vsem tem družinam pri nenadni širitvi pomagala Radenska. V sodelovanju s partnerji s podporo nadaljujejo tudi v letu 2019 in vsem staršem, ki jih na ultrazvočnem pregledu presenetijo tri srca, podarjajo voziček, avtosedeže in paket praktičnih daril.

Pred dobrima dvema tednoma se je družina Bukovec iz Novega mesta povečala za tri srca. V 32. tednu nosečnosti so se namreč staršema Tjaši in Gregorju rodili trojčki: dve deklici – Hana Loti (42 cm, 1470g) in Lana Nia (42, 1430g) ter fantek Nik (43 cm, 1860g).

Tjaša in Gregor Bukovec pravita, da se nove vloge, ki jo imata kot »starša na kubik«, še ne zavedata povsem. Mami pri delu z otroci trenutno pomaga osebje v enoti intenzivne terapije v ljubljanski porodnišnici. Tam jih vsak dan po končani službi obišče tudi očka, že čez par tednov pa bo družina skupaj doma.

»Sta bila dva? No, zdaj nista več dva … trije so!«

Zakonca Bukovec sta novico o trojčkih sprejela nekoliko lažje, ker sta za to izvedela postopoma. »Dolgo časa sva se trudila, da bi zanosila, zato sva bila neizmerno vesela, ko sva odčitala pozitiven test nosečnosti. Komaj sva čakala na prvi, potrditveni ultrazvok, kjer sva izvedela, da ne bova dobila le enega, temveč kar dva otročka. To je bilo presenečenje, ki sva ga nekako lahko sprejela. Naslednji pregled nuhalne svetline, kjer naj bi izvedela, če je z otrokoma vse v redu, pa je bil res nepozaben, saj nama je zdravnica podala najbolj nepričakovano novico – da ne vidi dveh otročičkov,« se spominja Tjaša Bukovec.

»Najprej sva razočarano pomislila, da je eden verjetno odmrl, kar je v tej fazi dokaj pogosto, nato pa naju je zdravnica milo rečeno presenetila z novico, da pričakujeva trojčke. Velik šok! Verjetno si lahko predstavljate, da naju je v trenutku zadela najširša možna paleta čustev, od najbolj pozitivnih, do največjega strahu. Ko sva se spogledala, sva se vseeno najprej nasmejala, kar je bilo verjetno ključno. Med vožnjo domov pa sva se že hecala, da ne greva na noben pregled več, da ne bi slučajno našli še kakšnega,« se pošali  Gregor Bukovec.

Pripravila sta se na nepričakovano in upala na najboljše

Tako kot je novica presenetila zakonca Bukovec je šokirala tudi okolico. »Marsikdo je komentiral, če si sploh predstavljava, kaj naju čaka? Pa sva mu odvrnila, “Ne, si ti?”,« pravi očka trojčkov.

Veselo pričakovanje so spremljali tudi dvomi in bojazni. »Lahko rečeva, da so se najini bližnji  odzvali tudi s strahom, tako kot midva. Nosečnost s trojčki je zelo tvegana in zato nama je bila predlagana redukcija dveh (enojajčnih), saj bi lahko prišlo do ogromno komplikacij. Tako sva po dveh dneh joka in neprespanih nočeh sprejela odločitev, da dava možnost vsem trem in nato upala na najboljši možen izid. Sedaj sva neskončno srečna, da se je  vse tako lepo izšlo in sva postala starša trem zdravim otročičkom,« dodaja mamica.

»Proti koncu nosečnosti sva morala izpustiti zabave s prijatelji, ki so nama nato pošiljali slike, kako nazdravljajo na zdravje najinih otrok. Glede na to, kako pogosto je bilo to in glede na to, koliko so premolile in za koliko maš so darovale najine babice (prababice najinih otrok), so otroci enostavno morali biti zdravi,« v smehu pove očka.

Družine se za voziček in avtosedeže lahko prijavijo na www.trojcki.si

Dobrodelni projekt, ki družinam trojčkov lajša prve začetke, povezane tudi s finančnimi izdatki, so v Radenski predstavili spomladi 2018. Akcija, kjer se je Radenski kot partner pridružilo podjetje Baby Center, je naletela na zelo dober odziv, zato jo nadaljujejo v letu 2019.

»V Radenski pravimo, da lepe stvari vedno pridejo v tri. Kot po naključju smo v letu 2018 v Sloveniji z vozičkom osrečili prav tri družine. Želimo si, da bi jih v naslednjem letu obdarili vsaj še enkrat toliko. Družinam, v katere vstopijo tri srca, želimo pomagati na dolgi rok, zato nas veseli, da je naša akcija že prišla v zavest tistih, ki pričakujejo. Tako imamo že prijave staršev, ki se bodo trojnega naraščaja veselili v letu 2019 – in mi z njimi,« pravi Alenka Dujanović, odgovorna za odnose javnosti v Radenski.

»Baby Center vsem bodočim in novopečenim staršem nudi roko za vse njihove začetke, zato smo izredno veseli in počaščeni, da nas je Radenska izbrala za partnerja. Zavedamo se, da je prihod novega družinskega člana nekaj najlepšega, a ker trojno veselje prinaša tudi trojne skrbi, tudi finančne, smo veseli, da lahko staršem pomagamo, da se osredotočijo samo na lepe trenutke,« je povedala Pia Tršinar iz marketinga za Baby Center.

Več o projektu in možnostih prijave za voziček na: www.trojcki.si

V treh desetletjih 150 porodov trojčkov in 6 porodov četvorčkov

Po podatkih statističnega urada je bilo v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih (do vključno konec leta 2017) 150 porodov trojčkov ter šest porodov četverčkov.

Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo porodov trojčkov 12; tri leta zapored, med leti 1998, 1999 in 2000, pa so se trojčki rodili kar sedemkrat.

V Sloveniji sicer število večplodnih nosečnosti skozi čas niha: leta 2017 so se trojčki rodil enkrat, v zadnjem desetletju pa beležimo povprečno po 3 porode trojčkov letno.

C. R.