Obilne padavine z nalivi in viharnimi sunki vetra

Območja, obarvana z modrim, kjer so zaradi večjega obsega neurja aktivirana prostovoljna teritorialna društva. (Stanje 3. 11. 2023, 05:25). Vir: Spin 112.

Povsod po državi dežuje. Agencija RS za okolje je do jutra napovedala obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra, za severozahod države so izdali rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra za vso državo ponoči in dopoldne velja oranžno opozorilo. Reke so se že sinoči ponekod začele razlivati. 

Prostovoljna gasilska društva so bila ponoči aktivirana na območju Ribnice in Kočevja.

Ponoči je naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo spremljajo nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času je na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter.

Danes čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter. Čez dan se bo deloma zjasnilo, na zahodu pa bo še ostalo pretežno oblačno.

Reke bodo naraščale, poplavljale pa reke v Posočju, v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku. Popoldne lahko v večjem obsegu poplavi tudi Drava.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije in ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem, opozarjajo.

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

Zaprti sta cesti Bača pri Modreju-Petrovo Brdo ter Bresternica-Gaj-Sv. Juri. Zaradi poslabšanja vremenskih razmer so zaprte še nekatere druge ceste po državi.

Ob nočni plimi je morje poplavilo nižje dele obale v višini do 30 centimetrov.

Radarska slika padavin (Arso)

A. L.