“Vsi se bomo morali na nek način zavarovati”

Igor Juršič in Tamara Bizjak (Vir: Zajem zaslona)

V občini Šentjernej je varnostna problematika izredno žgoča. Šentjernejski občinski svetnik Aleš Trbanc je tako na seji občinskega sveta opozoril, da ni ustreznega ukrepanja policije ob številnih vlomih in tudi krajah poljščin z njiv, zato ljudje teh tatvin niti ne prijavljajo. 

Apeliral je na varnost in policijo ter vprašal, če so storilci kaznivih dejanj znani, zakaj se zadev ne razišče in najde ukradenega.

Na zadnji seji, ki je bila 25. oktobra, so se svetniki seznanili s trenutno varnostno situacijo v občini in z aktivnostmi občine. Varnostno problematiko je predstavil Igor Juršič, novi direktor Policijske uprave Novo mesto, sodelovala je tudi Tamara Bizjak, načelnica Policijske postaje Šentjernej.

Na stališča občinskih svetnikov, da se Šentjernejčani ne počutijo več varne, je Juršič odgovoril:

“Moramo se vsi zavedati, da živimo v času, ne 20 let nazaj, da živimo v tem času. In da se bomo vsi morali na nek način zavarovati.”

Eden od svetnikov je dejal, da se družina ne more udeležiti več niti pogreba, ne da bi dom zavarovali z varnostniki. Svetnik iz vrst Gibanja Svoboda pa je povpraševal po delavnici, kjer bi se lahko podučili o zavarovanju. Drugi je opozoril, da je varnost v občini zdaj bistveno slabša kot pred leti. Juršič pa je dejal, da imajo v Šenterneju le eno policijsko enoto in ko pride do intervencije kje drugje, ta umanjka na drugem kraju.

V Šentjerneju se soočajo z varnostnimi težavami, povezanimi predvsem z Romi. Ko bodo preko njihove občine prehajali še nezakoniti migranti, kar se je že dogajalo in so na najboljši poti, da se to ponovi, pa bo še težje.

Posnetek Vaš kanal

A. L.