Novo mesto: Evropska sredstva povezujejo

Razstava na Glavnem trgu v Novem mestu (vir: MO NM)

Služba Vlade Republika Slovenija za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je skupaj z občinami pripravila fotografsko razstavo z naslovom Evropska sredstva povezujejo.

Trenutno razstava gostuje v Novem mestu, na Glavnem trgu bo na ogled do 4. marca 2021.

Razstava, ki po različnih slovenskih mestih potuje od novembra 2020, bo tako predstavljena v dvanajstih razvojnih regijah do konca junija 2021, nato pa se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU preselila na Brdo pri Kranju.

Mestna občina Novo mesto se na fotografski razstavi predstavlja s projektom obnove Kandijskega mosta, fotografijo je prispevala fotografinja Polona Avanzo, septembra 2020.

Razstava je nastala v sodelovanju z občinami Benedikt, Celje, Cirkulane, Grosuplje, Krško, Ljubljana, Lukovica, Mirna Peč, Murska Sobota, Novo mesto, Ribnica, Semič, Šentjur in Velika Polana in upravičenci sofinanciranih projektov.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko želi tudi na takšen način prikazati pomen evropskih sredstev za razvoj in povezovanje na različnih področjih.

Evropska sredstva nas namreč povezujejo na različne načine, vsak dan in na vsakem koraku. Povezujejo nas, ko se peljemo po novih cestah, kolesarskih stezah, ko prečkamo most ali takrat, ko pustimo avto na P+R parkirišču in se s kolesom odpeljemo v službo.

Evropska sredstva povezujejo otroke na urejenih igriščih, šolajočo mladino pri številnih dejavnostih, starejše pri druženju z mladimi, zaposlene pri vsakodnevnem delu. Evropska sredstva nas povezujejo pri skrbi za okolje, ohranjanju narave, pri pridobivanju novih znanj in razvoju podjetniških idej. Povezujejo nas prek tisočih projektov, ki so jih ustvarili skupaj, v vsaki občini, v vsaki regiji, širom po Sloveniji.

Aktualno dogajanje v zvezi z razstavo lahko spremljate na spletni strani EU skladov in njihovi Facebook strani.

Več o projektu obnove Kandijskega mostu

Obnova Kandijskega mostu je znašala dobrih 475.000 evrov, sofinanciranje v vrednosti nekaj več kot 247.000 evrov pa je bilo zagotovljeno iz EU Kohezijskih skladov in sredstev RS, preostali del je zagotovila Mestna občina Novo mesto. Obnova je potekala med aprilom 2018 in oktobrom 2019.

Tako kot potujoča razstava povezuje različne zgodbe slovenskih občin, ki so z evropskimi sredstvi ustvarili uspešne zgodbe, tudi novomeški Kandijski most povezuje dva brega reke Krke; iz njega se odpre najlepši pogled na Breg, Frančiškanski samostan ter na prenovljeni Glavni trg. S svojim namenom služi pešcem, kolesarjem, avtomobilom, hkrati pa je prizorišče Novomeškega ½ maratona, mednarodne kolesarske dirke, kolesarske dirke po Sloveniji, v preteklem letu je predstavljal tudi prizorišče gledališke predstave ob 100. obletnici novomeške pomladi. “Tako si upamo trditi, da Kandijski most povezuje ljudi in dobre zgodbe Novega mest,” so zapisali na Mestni občini Novo mesto.

Vir in foto: Mestna občina Novo mesto

M. D.