Migranti: Zvonijo vsi zvonovi

(vir: pixabay.com)

Čez državno južno mejo prihaja čedalje več migrantov, še bolj narašča število tihotapcev ljudi. Hkrati tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki se ukvarja predvsem z varnostnimi vprašanji, potrjuje, da je vprašanje nezakonitih migracij veliko varnostno vprašanje in da gre pri tem za kriminalna dejanja. Tveganje pa predstavlja predvsem struktura nezakonitih migrantov.

Doslej so nas stali 72,5 milijona evrov, kmalu bo to presegalo 100 milijonov evrov

Ob tem je vlada v preteklih dneh razkrila, da so nas migranti in migracije v zadnjih letih stale neverjetnih 72,5 milijona evrov. Resda največ v letih 2015 in 2016, vendar tudi lanskih 10,3 milijona evrov za migrante ni malo. Samo januarja 2019 pa smo davkoplačevalci za migrante plačali 600 tisoč evrov. V celem letu načrtujejo skoraj 10 milijonov evrov.

Z dosedanjimi 72,5 milijona evrov za migrante in načrti do leta 2021 v višini okoli 28 milijonov evrov pa bo to že presegalo 100 milijonov evrov.

Dvig najnižjih invalidskih pokojnin, za kar bi potrebovali 30 milijonov evrov,  pa bi ogrozil državne finance

Ob tem spomnimo, da so vladajoče stranke (LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica) v četrtek zavrnile predlog, po katerem se bi najnižja invalidska pokojnina povečala na raven 392 evrov, kolikor znaša tudi socialna pomoč. Z izgovorom, da bi to letno stalo okoli 30 milijonov evrov, tega pa menda državni proračun ne bi prenesel.

Okoli 10 tisoč invalidskih upokojencev, ki zaradi bolezni in invalidnosti ne morejo opravljati več svojega dela, je tako prepuščenih životarjenju, saj mesečno prejemajo manj kot če bi bili prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in bi prejemali socialno pomoč v višini 392 evrov. Kar 10.000 invalidov mesečno namreč prejema nižjo pokojnino od tega zneska, največ je takšnih, ki prejemajo vsega od 200 do 300 evrov mesečno. Kako lahko mesec preživijo s tem, pa si lahko predstavljamo.

Nadalje kar dve tretjini upokojencev prejema pokojnino, nižjo od 638 evrov, kar je v Sloveniji meja za revščino.

Ob vsem tem pa smo priča desetinam milijonov evrov, ki jih plačujemo za ilegalne migracije, za katere zdaj že v Šarčevem kabinetu priznavajo, da gre tudi za velika varnostna tveganja. Kljub temu se ne zganejo, da bi to preprečili.

Še več. Lokalna območja in tamkajšnje prebivalstvo prepuščajo vsemu temu. Občanom ne dovoljujejo niti pravice o odločanju, nalagajo pa jim še dodatne obveznosti. Med drugim morajo občani tudi sami plačevati pospravljanje in odvoz smeti ter odpadkov, ki jih ti migranti puščajo na njihovih območjih.

Izjava, ki bi bila ponos tudi največjim svetovnim diktatorjem: “V vladi referenduma enostavno ne bomo dovolili!”

Kako si v vladi predstavljajo svoje delovanje, pa kaže tudi naslednja izjava državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu, ki jo je včeraj izrekel v enem izmed pogovorov. Vprašanje je bilo glede Ilirske Bistrice, kjer občina nasprotuje postavitvi migrantskega centra (s 600 do 1000 posteljami). Zato so razpisali občinski posvetovalni referendum. Ta naj bil 14. aprila 2019, vendar so vladajoči to zaustavili. O tem zdaj odloča sodišče.

Državni sekretar pa je o tem vprašanju dejal, da je stališče vlade o tem jasno: lokalni referendum o vprašanju migrantov ni primeren, zanj tudi ni pravne podlage. »Na vladi tega enostavno ne bomo dovolili.«

V Jelšanah ustanovili Civilno iniciativo za varovano mejo

V Jelšanah imajo domačini vsega dovolj. Kot pravijo, si niti popoldne ne upajo več na svoja dvorišča. Pred dnevi so ustanovili tudi Civilno iniciativo za varovano mejo. Med prvimi aktivnostmi bosta zbiranje podpisov pod peticijo in protestni pohod do meje.

Po napovedih se bodo povezovali tudi z ostalimi iniciativami v Sloveniji. Podobne so v Beli krajini, na Obali in Velenju, zamrla ni niti v Lendavi.

Predsednik Krajevne skupnosti Jelšane in pobudnik za ustanovitev tamkajšnje civilne iniciative Ivan Ceglar, zdaj pa tudi predsednik, je ob ustanovitvi iniciative za medije dejal: “Od države moramo zahtevati, da s policijo, vojsko in drugimi sredstvi opravi svojo nalogo in zagotovi, da migranti ne bodo nezakonito prehajali meje. Če schengenska pravila veljajo za nas, morajo tudi za njih.”

Ceglar je povedal, da je ustanovitvi civilne iniciative botrovalo predvsem vsakodnevno srečevanje z migranti, ki hodijo mimo hiš v neposredni bližini državne meje, krajanom vzbujajo strah, povzročajo škodo in puščajo za seboj odpadke. “Zdaj si že popoldan, kaj šele zvečer ali ponoči, mnogi ne upajo več na svoja dvorišča. Še posebej to velja za naše žene in dekleta,” je še povedal Ceglar, ki se tudi sam dnevno srečuje z ilegalnimi migranti.

Tudi evropska poslanka Romana Tomc zagovarja zaprte meje

Evropska poslanka Romana Tomc

O tem, da morajo biti državne meje pod nadzorom, je v petek na pogovoru v črnomaljskem Pastoralnem centru govorila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Na vprašanje o ilegalnih prehodih je poudarila, da je model Viktorja Orbana (Madžarska) in njegov sistem obnašanja do migrantov povsem dostojen. “Bil je dovolj močan, da je zdržal vse pritiske in postavil meje svoji državi. Mi imamo pravico in moramo zagotoviti, da vemo, kdo v našo državo prihaja. Pride lahko samo tisti, za katerega vemo, kdo je, in tisti, ki ima dokumente za vstop. Zagovarjam to, da imamo meje pod kontrolo, torej zaprte meje,” je dejala evropska poslanka.

Nove poti, odpadki za migranti se kopičijo

O tem, da migranti izbirajo nove metode ali nove modele za prehod meje, pa je v zadnjih dneh govoril Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve. V parlamentu je povedal, da ti ubirajo nove poti, vse več je kriminalnih dejanj, policija pa se mora temu prilagajati. Pri tem je omenjal prevoze in kriminalne združbe ter posameznike, ki poskušajo migrante nezakonito prepeljati preko meje in v notranjost države.

Vendar pa niso samo ceste tiste, kjer migranti ubirajo nove poti. V zadnjem času so ostanki za migranti opazni tudi na Gorjancih. Primer je fotografija smeti, nastala je na poti med Gabrjem in Trdinovim vrhom. Nadalje pa je tudi Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini objavila fotografijo, ki je nastala na metliškem koncu, v neposredni bližini hiš.

Ta je dovolj zgovorna in zelo nazorno pokaže, kaj se dogaja na posameznih področjih. V Jelšanah pa so objavili fotografijo po vlomu v eno od stanovanjskih zgradb, za migranti je ostal zlomljen križ.

Zlomljen križ v vikendu v Jelšanah, kamor so vlomili migranti in za seboj pustili razdejanje.
Odpadki za migranti na metliškem koncu, v neposredni bližini stanovanjskih hiš. (vir: FB)
Odpadki na poti na Gorjance (vir: FB).

Objavljamo še tabelo o stroških, ki je sestavni del odgovora vlade poslancu Jožetu Tanku, ko je spraševal o tem.

Stroški za migracije (vir: https://imss.dz-rs.si/imis/305dc219491956ab695b.pdf)

J. M.