Odprtje razstave: Martin Sever – Oče prvega slovenskega kombija

Klub prijateljev IMV, ki mu predseduje Franc Štupar, je pripravil razstavo o Martinu Severju, očetu prvega slovenskega kombija. Odprtje bo danes ob 17. uri v Muzejski zbirki IMV v Drgančevju, v Novem mestu.

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v nekdanji Industriji motornih vozil Novo mesto.

Ob teh, marsikomu že in še dobro znanih izdelkih, pa se je Martin Sever ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike, kar predstavlja pričujoča  razstava.

Prek gradiva na panojih bomo spoznali njegovo otroštvo in šolska leta, njegovo zanimanje za tehniko, avtomobile in letala, študij na Fakulteti za strojništvo in prvo zaposlitev v Tovarni avtomobilov Maribor.

Predstavljena bo njegova zaposlitev v IMV in delo pri konstrukciji kombiniranega vozila, počitniških prikolic in deloma tudi terenskega vozila, avtodomov in prvih poskusov razvoja mobilnih hiš. 

Idejo o razstavi je pred malo več kot leto dni podal zet Martina Severja, Srečko Gombač, ki je pripravil vso strokovno podlago, Tehniški muzej pa je pomagal pri oblikovanju razstave. Razstava je bila do sedaj na voljo za ogled v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, zdaj pa so jo dobiliv Muzejsko zbirko IMV v Drgančevju v trajno last.

V Klubu prijateljev IMV so zapisali: “Ponosni smo na delo Martina Severja in želimo, da  ga preko omenjene razstave spozna čim  širša javnosti v naših krajih in naši številni obiskovalci.”

C. R.